kirkeasyl engangsløsning II

Regjeringen har vedtatt en midlertidig bestemmelse om kirkeasyl i utlendingsforskriften § 8-13.

Bestemmelsen sier at utlendinger som har fått endelig avslag på søknad om beskyttelse (asyl), men som innen 29. november 2022 har oppholdt seg i kirkeasyl i minst fem år, skal få oppholdstillatelse. Tillatelsen gis i medhold av utlendingsloven § 38. Det betyr at man får oppholdstillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn.

Dette er en engangsløsning. Bestemmelsen vil bli opphevet når de aktuelle sakene er ferdigbehandlet.

Her kan du lese pressemeldingen fra Justis- og beredskapsdepartementet. 

Hvem omfattes av engangsløsningen?

Engangsløsningen omfatter utlendinger med endelig avslag på søknad om beskyttelse i Norge, som har søkt tilflukt i et kirkerom eller tilsvarende rom i et religiøst trossamfunn i Norge i minst fem år per 29. november 2022. Dette betyr at utlendingen må ha gått i kirkeasyl senest 29. november 2017, og at utlendingen fremdeles oppholdt seg i kirkeasyl 29. november 2022.

Oppholdet i kirkeasyl må som hovedregel ha vært sammenhengende. Med «sammenhengende opphold» menes at utlendingen må ha hatt kirkeasyl som sitt faste oppholdssted i hele perioden og ikke anses å ha bodd på andre adresser. Kortvarige opphold utenfor kirkerommet, som opphold i forbindelse med helsehjelp og i forbindelse med barns skolegang og aktiviteter med videre, vil ikke bli vurdert som et avbrudd på det sammenhengende oppholdet.

Det er et vilkår at utlendingen fortsatt oppholder seg i Norge.

Utlendingen må sannsynliggjøre at vilkårene er oppfylt, herunder å ha hatt sammenhengende opphold i kirkerommet i fem år forut for 29. november 2022. Dokumentasjon fra den aktuelle menigheten vil være særlig relevant i denne sammenheng.

Selv om utlendingen er utvist eller kan utvises, skal det gis oppholdstillatelse etter engangsløsningen. Dette innebærer at et eventuelt vedtak om utvisning må omgjøres.

Hva slags tillatelse skal gis?

Det skal gis en oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 38. Det skal ikke foretas en avveining mot innvandringsregulerende hensyn, slik som i andre saker etter § 38. Kravet til dokumentert identitet skal vurderes som normalt. Det betyr at dersom det er tvil om utlendingens identitet, kan det gis en tillatelse med begrensinger, jf. § 38 femte ledd, jf. utlendingsforskriften § 8-12.

Hvordan be om en vurdering etter engangsløsningen?

Utlendingen må selv be om å få saken sin vurdert etter engangsløsningen senest tre måneder etter at den trer i kraft. Utlendingen må be den instans som traff det siste vedtaket i saken om å gjøre om vedtaket. Det vil normalt være UNE.

Det kan man gjøre ved å fylle ut skjemaet under.

  • Åpne og fyll ut skjema
  • Skriv ut
  • Send til vår postadresse:
    Utlendingsnemnda
    Postboks 2108 Vika
    0125 Oslo