Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet i nemnd med personlig fremmøte.

Anmodningen ble tatt delvis til følge. Dissens.

Sammendraget gjelder hele familien.

Kvinne med to barn i tenårene, søkte beskyttelse i 2013.

Kvinnen fremla eritreisk pass og identitetsdokumenter. Hun opplyste å ha sudansk identitetsdokument i Sudan. Barna har ikke lagt fram noen dokumenter. Klageren opplyste at hun har bodd mange år i Sudan. Hun reiste dit som ung for å arbeide, før Eritrea ble fritt. Hun giftet seg der med sin eritreiske mann og de fikk tre barn, som er født i Sudan. De returnerte til Eritrea 5 år før hun og de to yngste barna flyktet til Norge. Eldste sønnen ble drept og ektefellen fengslet etter et års tvangsarbeid som soldat. Hun flyktet da en ukjent mann sa at ektefellen hennes hadde rømt fra fengselet og at myndighetene ville ta henne.

UDI og UNE har tidligere lagt til grunn at familien er sudanske borgere og at de ikke har anført eller har noe å frykte i Sudan. Det er ikke lagt til grunn at de er eritreiske borgere.

Nemnda var delt i konklusjonen på alle spørsmål av betydning som ble vurdert. Nemndleder utgjør mindretallet i alle vurderingene. Flertallet, som besto av nemndmedlemmene, la ikke forklaringen om identitet og beskyttelsesbehov til grunn. Flertallet mente at det yngste barnet, som nå har fylt 18 år, fortsatt skal vurderes som om han er barn. Tilknytningen hans ble opparbeidet mens han var mindreårig, og søknad, klage og omgjøringsanmodninger ble fremmet mens han var det. Dette flertallet mener det er til barnets beste å få opphold i Norge, og legger avgjørende vekt på tilknytningen opparbeidet gjennom skolegang og integrering i lokalsamfunnet. Flertallet mener hensynet til barnets beste her veier tyngre enn innvandringsregulerende hensyn og mangel på identitetsavklaring. Flertallet mener også at hensynet til det yngste barnet, og familiens enhet, er avgjørende for å gi tillatelse til moren og hennes andre voksne barn. Mindretallet mener at yngstemann ikke skal vurderes som barn, at det ikke skal gjøres en avveining av barnets beste mot innvandringsregulerende hensyn og at det uansett er tungtveiende innvandringsregulerende hensyn som er avgjørende for å opprettholde tidligere avslag overfor ham. Mindretallet mener det er åpenbart at mor og hennes andre voksne barn ikke fyller vilkår for opphold på selvstendig grunnlag eller på grunn av tilknytningen til det yngre familiemedlemmet. Flertallet gjør unntak fra kravet om sannsynliggjort identitet.

Oppgitt identitet ble ansett ikke sannsynliggjort. Klagerne fastholder at de er eritreere.

Tillatelsen ble gjort begrenset til ett år, for framleggelse av sudansk pass eller ekte eritreiske underlagsdokumenter som kan styrke notoriteten til det eritreiske passet moren har fremlagt.

Var dette sammendraget nyttig?