Sist oppdatert: 03.02.2023 03.02.2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke fornyet sin arbeidstillatelse som faglært arbeidstaker i Norge fordi vilkårene for den tidligere tillatelsen ikke hadde vært oppfylt i hele tillatelsesperioden. Det var derfor grunn til å tvile på at lønns- og arbeidsvilkårene hans ville være i tråd med arbeidstilbudet i fremtiden.

Bakgrunn

Klageren hadde tidligere hatt oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker.

Ved søknad om fornyelse mente UDI at det ikke var sannsynliggjort at klageren ville få høy nok lønn, og avslo søknaden. UDI begrunnet dette med at klageren ikke hadde fått utbetalt lønn i en periode på åtte måneder i 2020, og heller ikke fått utbetalt lønn i en tremåneders periode i 2021. Fornyelsen gjaldt samme stilling som klageren hadde hatt tidligere.

I klagen opplyste klagerens fullmektig (arbeidsgiver) at den manglende lønnsutbetalingen skyldtes at virksomheten hadde hatt vanskeligheter med å opprettholde normal drift på grunn av koronapandemien i 2020.

UNEs vurdering

For å ha rett til fornyelse av midlertidig arbeidstillatelse må klageren fremdeles oppfylle vilkårene for  den tidligere tillatelsen.

For å få arbeidstillatelse som faglært, stilles blant annet krav til kompetanse, arbeidet klageren skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. Klagerens arbeidstilbud må være konkret, det vil si reelt og aktuelt. Klageren må derfor sannsynliggjøre at hun eller han faktisk vil få lønnen og de arbeidsvilkårene det er opplyst om i arbeidstilbudet.

Opplysninger innhentet fra Skatteetaten viste at klageren ikke hadde mottatt lønn i samsvar med arbeidstilbudet i perioden fra april til november 2020. Når de vilkårene ikke hadde vært oppfylt hittil, mente UNE at det var grunn til å tvile på at klageren fremover ville ha lønns- og arbeidsvilkår i samsvar med arbeidstilbudet. For øvrig viste UNE til at arbeidsforholdet var registrert som opphørt i NAVs Aa-register drøyt tre måneder før UNE fattet sitt vedtak. UNE mente derfor at klageren ikke hadde sannsynliggjort at det forelå et konkret tilbud om arbeid, og opprettholdt UDIs avslag.

Var dette sammendraget nyttig?