Sist oppdatert: 08.10.2020 08.10.2020

Sammendrag: Statsborgerskap

Klageren fikk ikke norsk statsborgerskap fordi han ikke hadde fremlagt dokumentasjon på at han oppfylte vilkåret om kunnskaper i norsk muntlig.

Bakgrunn

 

UDI avslo klagerens søknad om norsk statsborgerskap fordi han ikke hadde dokumentert at han behersket et minimum av norsk muntlig etter statsborgerforskriften § 4-4 første ledd. Han hadde heller ikke levert dokumentasjon på at det var grunnlag for å unnta ham fra kravet om å bestå prøven i norsk muntlig etter forskriftens andre ledd.

Vurdering og konklusjon

UNE var enig med UDI, klageren oppfylte ikke kravet om kunnskaper i norsk muntlig som det står i statsborgerloven § 8. UNE bemerket at kravet om å beherske et minimum av norsk muntlig gjelder klagere mellom 18 og 67 år. Kravet er oppfylt hvis klageren har avlagt avsluttende prøve i norsk muntlig på nivå A2 eller høyere etter introduksjonsloven § 19 annet ledd.

Klageren hadde ikke fremlagt dokumentasjon på at han hadde bestått slik prøve, og vilkåret var dermed ikke oppfylt.

Til klagerens opplysning om at han hadde gjennomført prøven, men at det ikke hadde vært mulig å spore opp prøveresultatet, kommenterte UNE at det ikke kan legges til grunn at prøven er gjennomført og bestått når det ikke er dokumentasjon som bekrefter dette.

Klageren hadde heller ikke dokumentert at han oppfylte noen av vilkårene for unntak etter statsborgerforskriften §§ 4-2 eller 4-3, se § 4-4.

Det var heller ikke «særlig sterke grunner» i saken som kunne gi grunn for å gjøre unntak fra kravet i klagerens tilfelle, se statsborgerloven § 19.

Var dette sammendraget nyttig?