Sist oppdatert: 19.05.2021 19.05.2021

Sammendrag: Visum

UNE omgjorde UDIs avslag og ga klageren visum for å besøke kjæresten i Norge. Etter endringer i regelverket knyttet til innreiserestriksjoner av hensyn til folkehelsen, var klageren nå omfattet av unntaket fra restriksjonene. Hun ble også ansett å ha tilstrekkelig gode returforutsetninger.

Bakgrunn

Klageren søkte om visum for å besøke sin kjæreste i Norge. UDI avslo og viste blant annet til artikkel 32 (1) bokstav a i visumforordningen. Avslaget var begrunnet i Justisdepartementets instruks GI-08/2020 av 20.03.2020 om at visumsøknader som hovedregel skal avslås av hensyn til folkehelsen. U

DI mente at klageren ikke var omfattet av unntak som ga adgang til innreise i medhold av rundskriv G-18/2020 § 7 bokstav q, da kjæresteforholdet hadde en varighet på under ni måneder. UDI mente at det heller ikke utgjorde «særlige grunner» at formålet med reisen også var å hjelpe referansepersonen på grunn av hans helse.

Vurdering og konklusjon

UNE viste til at Norge er forpliktet til å overholde EUs regelverk for samarbeidet knyttet til visum gjennom Schengen-avtalen. Det står i visumforordningen artikkel 31 (1) b at visumsøknaden skal avslås hvis det er rimelig tvil om klageren vil dra tilbake til hjemlandet.

Siden klageren kommer fra en region og et land der det generelt er et utvandringspotensiale til Norge og Schengen-området, anses de generelle returforutsetningene som svake. Det må da finnes individuelle forhold som øker sjansen for at klageren returnerer til hjemlandet før visumperioden går ut. 

UNE mente at klageren samlet sett hadde tilstrekkelig gode individuelle returforutsetninger. UNE la vekt på at hun er i siste halvdel av trettiårene, at hun har to barn som bor hos henne, at hun bor sammen med og bygger hus sammen med andre familiemedlemmer, og at hun har et dokumentert arbeidsforhold.

Klageren hadde i tillegg dokumentert mulighet for retur til hjemlandet siden hun hadde lagt frem «Certificate og Entry» (COE) til Thailand, og dokumentasjon på at hun hadde booket flybilletter hos et flyselskap som er gitt tillatelse til flyvninger under pandemien knyttet til covid-19.  Hun hadde i tillegg booket rom på karantenehotell ved returen (innreisen) til Thailand. UNE mente at denne dokumentasjonen sannsynliggjør at hun vil være i stand til å reise hjem før visumet utløper.

UNE mente også at klageren nå var unntatt fra innreiserestriksjonene som gjaldt tidligere. Bortvisningsforskriften og Justisdepartementets instruks GI-08/2020 av 20.03.2020 som UDI hadde vist til, ble 01.07.2020 erstattet av midlertidig lov om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen, med tilhørende forskrift. I den nye forskriften § 3 bokstav q er det unntak for innreiserestriksjoner for utlending som er i et etablert kjæresteforhold med person som er bosatt i Norge. Det er et krav om at forholdet har minimum ni måneders varighet, og at partene har møtt hverandre fysisk. UNE mente at klageren og referansepersonens forhold var tilstrekkelig etablert og varig etter forskriftens krav. Klageren var dermed unntatt fra innreiserestriksjonene.

UNE omgjorde UDIs avslag og ga klageren Schengen-visum for 90 dager.

Var dette sammendraget nyttig?