Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Utvisning

Saken ble behandlet i nemnd uten personlig fremmøte fordi dette ikke var nødvendig av hensyn til de spørsmål som bød på vesentlig tvil.

Klagen ble ikke tatt til følge. Dissens.

Klage over utlendingsdirektoratets (UDI) vedtak om utvisning med to års innreiseforbud på grunn av uriktige opplysninger om grunnlaget for beskyttelse og opphold uten tillatelse (ulovlig opphold).

Nemnda mente klageren hadde gitt uriktige opplysninger om sitt opphold i Eritrea i asylsøknaden og at dette er grunnlag for å utvise henne. Nemnda viste til at klageren hadde bemerkelsesverdig liten kunnskap om forhold i landet og at hennes forklaring ikke var i samsvar med landinformasjon på områder som er sentral for alle som vokser opp i Eritrea.

Nemndas flertall mente samlet sett at klagerens brudd på utlendingsloven er meget alvorlige og at det skal mye til før en utvisning kan anses som uforholdsmessig, også når utlendingen har sterk tilknytning til Norge. Flertallet bemerket at det forsterket alvoret i saken at klageren ikke forholdt seg til gyldig fattede vedtak og utreisefrist, men har fortsatt å oppholde seg i Norge, uten tillatelse, har etablert familie og fått barn her, og at hun har misbrukt asylinstituttet for å forsøke å omgå regelverket for innvandring. Allmennpreventive hensyn har derfor stor vekt. Nemndas mindretall mente klagerens forhold var alvorlige, men ikke meget alvorlige.

Nemnda la til grunn at klagerens barn på 2 år 9 mnd og 1 år 6 mnd vil bli igjen hos faren sin i Norge dersom klagerne ble utvist, og mente det er til barnas beste at klageren ikke utvises.

Flertallet viste til at bruddene på utlendingsloven var meget alvorlige og at barna ville måtte bli utsatt for uvanlig store belastninger før et utvisningsvedtak blir uforholdsmessig. I denne saken forelå det ikke opplysninger om at barna var særlig sårbare eller hadde spesielle omsorgsbehov, eller at fars omsorgsevne var begrenset. Barna har og vil fortsatt ha stabile rammer rundt seg. Far fremstod som en god omsorgsperson for barna. Han vil om nødvendig kunne søke bistand fra ulike instanser og han hadde familie bosatt i samme området. Nemndas flertall viste til at utgangspunktet etter loven er at myndighetene kan treffe vedtak om utvisning selv om det skulle innebære at barn blir skilt fra sine foreldre. Det vil utvilsomt bli mer belastende for gjenværende ektefelle å måtte ta seg av to barn i tillegg til full jobb, men dette vil ikke være en helt usedvanlig situasjon i Norge i dag. Flertallet mente at de allmennpreventive hensyn må tillegges større vekt enn hensynet til barna i denne saken.

Vedtaket om utvisning med to års innreiseforbud ble opprettholdt

Var dette sammendraget nyttig?