Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet i nemnd uten personlig fremmøte fordi fremmøte åpenbart ikke ville bidra til sakens opplysning og slik sett ikke var nødvendig av hensyn til de spørsmål som bød på vesentlig tvil.

Anmodningen ble ikke tatt til følge. Beslutning enstemmig.

Sammendraget gjelder hele familien.

Ektepar med barn anmodet avslag på asyl/opphold på humanitært grunnlag omgjort. Anførte rett til opphold etter ul. § 28, noe som ble avslått NL alene - ikke tvilsomt.

Spørsmål til behandling i nemnda var om familien skulle innvilges opphold etter ul. § 38. Langvarig opphold for de tre barna på over 6 år og alle med mer enn ett års skolegang, tilsa en tilknytning som sett hen til «barnets beste» tilsa at det ble gitt opphold som følge av sterke menneskelige hensyn.

Innvandringsregulerende hensyn fikk imidlertid avgjørende betydning. Nemnda la til grunn at familien hadde/kunne fremskaffe gyldig reisedokumenter men var uvillige. Det forelå ingen rimelig forklaring. Familien trenerte dermed effektivt returarbeidet. Kombinert med uriktig forklaring knyttet til anførslene om ID/behov for beskyttelse, fant nemnda at tillatelse ikke kunne gis.

Nemnda fant avgjørelsen forsvarlig i forhold til barna ettersom barna ville få forsvarlig omsorg ved retur samt at oppholdet i Norge var fordelt på to perioder, ulike skoler mv, slik at tilknytningen ikke kunne anses like sterk som i tilfeller der det foreligger kontinuitet mht adresse, skolekrets mv.

Oppgitt identitet ble ansett ikke sannsynliggjort.

Var dette sammendraget nyttig?