Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Statsborgerskap

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Klagen ble ikke tatt til følge. Enstemmig.

Klageren kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker (EMA). UDI gjennomførte en verifisering av opplysninger gitt i søknaden. Klageren ble blant annet ikke gjenfunnet i registrene på barneskolen hun hadde oppgitt å ha gått på. Hun ble innvilget tillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn.

Klageren fikk avslag på søknad om norsk statsborgerskap i 2004 fordi klagerens identitet ikke ble ansett som klarlagt.

Klagerens søkte på nytt i 2014 og også denne søknaden ble avslått av UDI. UNE gjennomførte en ny verifisering gjennom ambassaden i Addis Abeba.

Nemnda vurderte bestemmelsen i forskriftens § 1-3 tredje ledd bokstav, som gjelder søkere som var under 14 år ved innvilgelsen av første oppholdstillatelse i Norge. Klageren var 13 år da hun kom til Norge og hun hadde oppholdt seg i riket med oppholdstillatelse de siste ti årene.

Nemnda fant imidlertid at klageren ikke kunne anses å ha gjort det som kunne kreves av henne for å klarlegge sin identitet. Nemnda la særlig vekt på at klageren ved to verifiseringer ikke var gjenfunnet ved den oppgitte barneskolen. Videre mente nemnda at klageren i nemndmøtet hadde gitt svært begrensede opplysninger om sin nærmeste familie, sin oppvekst og om reisen til Norge. Nemnda mente at det var opp til klageren å gi opplysninger som kunne sannsynliggjøre hennes identitet.

Tidligere avslag på søknad om norske statsborgerskap ble etter dette opprettholdt.

Var dette sammendraget nyttig?