Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Arbeid

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Sammendraget gjelder kvinne som søkte om å få medisinsk behandling i Norge. UDI avslo søknaden fordi det ikke forelå noen avtale om behandling fremover i tid. Det var heller ikke dokumentert finansiering av en slik behandling, eller at en eventuell behandling ikke ville være til trengsel for andre pasienter i Norge. UDI hadde vært i kontakt med legen som hadde skrevet legeattestene og klageren mottok ikke noen regelmessig oppfølging av legen.

UNE var enig med UDI. Den eneste dokumentasjonen på sykdom i saken var to legeattester fra april/mai 2017 hvor det går frem at klageren lider av hjertesvikt og trenger behandling. Klageren forlot Norge i 2018. UNE har forståelse for klagerens sykdom og situasjon, men vilkårene i regelverket om dokumentasjon på tilbudt behandling, finansiering og at behandlingen ikke vil være til fortrengsel for norske borgere, er absolutte. Det betyr at det ikke er anledning til å gjøre unntak fra vilkårene.

UNE vurderte også § 38 og viste til at opplysningene om helsen tilsier ikke at hennes situasjon var akutt og livstruende, og UNE la til grunn at hun vil få den helsehjelpen hun trenger i hjemlandet.

Var dette sammendraget nyttig?