Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet i nemnd uten personlig fremmøte fordi klagernes forklaring ble lagt til grunn.

Klagen ble tatt til følge. Enstemmig.

Sammendraget gjelder hele familien.

Ektepar søkte om beskyttelse i 2014. De fikk et barn i Norge samme år.

Klagerne opplyste at hun var forfulgt fordi hun hadde avslørt grov korrupsjon i den etaten hun arbeidet i. Dette medførte bl.a. at hun ble overfalt. Mannen ble arrestert og anklaget for overfallet. Ekteparet reiste ut på dokumenter med visum.

UDI avslo søknaden da det ble ansett at man ikke hadde sannsynliggjort en velbegrunnet frykt for forfølgelse etter alvorlige overgrep. UDIs vedtak ble påklaget til UNE.

UNE ved sekretariatet tok ikke til følge klagen. Det ble begjært midlertidig forføyning for Oslo byfogdembete som tok begjæringen til følge. Saken ble på den bakgrunn behandlet i nemnd uten fremmøte.

Nemnda konkluderte enstemmig med at klagerne hadde sannsynliggjort en velbegrunnet frykt for forfølgelse, både som en politisk oppfatning og dels som tilhørende en sosial gruppe. Barnet har ikke selvstendig grunnlag.

Barnet er født i Norge og har ikke dokumenter. Av hensyn til fortsatt identitetskontroll, og for å få barnet registrert av ukrainske myndigheter, ble tillatelsen begrenset til ett år.

Var dette sammendraget nyttig?