Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Statsborgerskap

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Kvinne fra Tyskland som er gift med norsk borger og har norske barn, søkte om norsk statsborgerskap. Hun fremla bekreftelse på at hun hadde gjennomført ca. 180 timer opplæring i norsk med samfunnskunnskap, samt bekreftelse fra arbeidsgiver. UDI avslo søknaden fordi hun ikke oppfylte vilkåret om norskopplæring, jf. statsborgerloven § 7 første ledd bokstav f. I klageomgangen anførte hun at det var grunnlag for unntak etter statsborgerforskriften § 4-3 nr. 2 på grunn av «særlige helsemessige eller andre tungtveiende årsaker». Kvinnen opplyste at hun to år tidligere hadde hatt et hjerneslag og at hun i dag var 50 % sykemeldt. Opplysningene ble dokumentert med legeerklæring.

I henhold til statsborgerloven § 7 første ledd bokstav f er det et vilkår for norsk statsborgerskap at søkeren fyller vilkåret om norskopplæring fastsatt i lovens § 8. I statsborgerforskriften kapittel 4 er det gitt nærmere bestemmelser om kravet til gjennomført norskopplæring, herunder om unntak. UNE behandlet saken etter reglene slik de lød før 01.01.2017.

UNE fant at kravet til 300 timer norskopplæring, jf. lovens § 8, ikke var oppfylt ettersom kvinnen kun hadde dokumentert å ha gjennomført ca. 180 timer. Uttalelser fra arbeidsgiver og tilbakemelding om gode resultater på norskprøve A1 falt klart utenfor unntakene i statsborgerforskriftens § 4-2.

UNE vurderte særlig om det kunne gjøres unntak fra kravet i lovens § 8 etter forskriften § 4-3 nr. 2. I henhold til § 4-3 nr. 2 kan det gjøres unntak dersom søkeren på grunn av særlige helsemessige eller andre tungtveiende årsaker er ute av stand til å delta i og gjennomføre norskopplæring. UNE så hen til at klageren hadde hatt et hjerneslag og de helseplagene hun har i dag som følge av hendelsen, samt at hun på grunn av dette har en tilpasset arbeidssituasjon og jobber 50 %. Selv om klageren hadde hatt en alvorlig skade som hun fremdeles sliter med følgene av, vurderte UNE at det er for tidlig å fastslå at kvinnen ut ifra slik hennes helse var beskrevet vil være ute av stand til å delta i og gjennomføre norskopplæring. UNE viste til ordlyden og at unntaket gjelder søkere som «overhodet ikke kan delta i norskopplæring, og som ikke vil kunne gjennomføre norskopplæring i løpet av tre år».

UNE vurderte også statsborgerloven § 19, men kom til at det heller ikke forelå «særlig sterke grunner».

Var dette sammendraget nyttig?