Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Anmodningen ble tatt til følge. Dissens.

Mann søkte beskyttelse i 2003. Anførte behov for vern etter aktivitet for Folkets Mujahedin i Iran. UNE tok ikke klagen til følge i 2006 da man la til grunn at det ikke var holdepunkter for at han nå var i fare for reaksjoner fra myndighetene. Tidligere forhold ble ansett avsonet med fengselsstraff og senere aktivitet var det ikke holdepunkter var kjent for myndighetene.

Har tidligere anmodet om omgjøring syv ganger. Anmodningene har ikke blitt tatt til følge.

Klageren forklarte seg i nemndmøtet om sin nåværende aktivitet for Folkets Mujehedin og hvorfor han brenner for denne organisasjonen. Hans forklaring fikk støtte gjennom forklaringen fra en tidligere høyt ansatt ved den iranske ambassaden.

Ett nemndmedlem mente at det ikke var tvil om myndighetene var kjent med hans aktivitet under henvisning til det som er kjent om myndighetenes etterretningsvirksomhet i Norge. Hun vektla hans aktiviteter bl.a. på Facebook.

Det andre nemndmedlemmet mente at det ikke var noen fare for retur da klageren i det alt vesentlige driver med praktisk tilrettelegging. Han fremstår som en i massen uten lederprofil.

Nemndlederen var i det alt vesentlige enig med siste nemndmedlem, men vektla særlig at medlemmer av MKO straffes strengt i Iran. Det var tvil om klageren aktivitet knyttet til den tidligere ambassadeansatte kunne utsette ham for særskilt risiko. Under betydelig tvil kom nemndlederen til at det var en tvil om risiko ved retur som ikke var rent teoretisk og anmodningen av den grunn måtte tas til følge.

Klageren har ikke fremlagt noe identifikasjonspapir. Av den grunn ble tillatelsen etter utl. § 28 (1) a) begrenset til ett år, jf. utf. § 10-13.

Var dette sammendraget nyttig?