Familieinnvandring
Vi bruker 0 – 5 måneder på å behandle de fleste familieinnvandringssaker
For tiden varierer ventetiden i familieinnvandringssaker. Det er noen saker vi kan avgjøre med en gang, og da kan svaret fra oss komme allerede etter noen dager. I andre saker bruker vi opp til fem måneder på å avgjøre saken.
Hva kan du gjøre for at vi skal behandle saken din så raskt som mulig?
Du kan sørge for at vi har alle dokumentene vi trenger for å behandle saken. UDI har laget egne sjekklister som forklarer hvilke dokumenter du må levere i familieinnvandringssaker (ekstern side). Du trenger ikke å levere de dokumentene du allerede har levert til UDI.
Det er også viktig at du leser vedtaket fra UDI og deres begrunnelse for hvorfor saken din ble avslått.
Når bruker vi lengre tid enn det vi pleier?
Noen ganger bruker vi lengre tid på å behandle en sak enn det vi pleier. Da er det som regel en grunn til det. Det kan være at vi venter på informasjon fra deg som har klaget. Det kan også være at vi trenger informasjon fra andre instanser, som for eksempel en ambassade, politiet eller UDI.
Ventetiden kan endre seg
Vi oppdaterer informasjonen på denne siden en gang i måneden.
Spørsmål og svar
På Folkehelseinstituttets sider finner du oppdatert informasjon om smittevernråd for reise og innreisekarantene ved ankomst til Norge fra røde/gule områder.
Du finner også informasjon om koronapandemien og innreiseregler på sidene til Helsenorge.
Ja, det kan ha betydning at det har blitt et nytt år når vi vurderer tidligere inntekt. Hvis UNE får vite fjorårets inntekt fra skattemyndighetene, vil vi legge den til grunn.
Dersom referansepersonen har inntekt som ikke er innrapportert og bekreftet av skattemyndighetene ennå, vil vi legge til grunn inntekten fra i forfjor. Dette kan for eksempel gjelde for noen selvstendig næringsdrivende.
Ja, det kan regnes som inntekt. Det er en inntekt som du må dokumentere med leieavtale, kontooverføringer og en eventuell depositumkonto. Leieinntekter som er skattepliktige, må du dokumentere med skatteoppgjør som viser at de er innrapportert til skattemyndighetene. Hvis leieinntektene ikke er skattepliktige, må du kunne dokumentere dette.
Hvis referansepersonen er selvstendig næringsdrivende med enkeltmannsforetak, er det driftresultatet eller skattbar inntekt som regnes som inntekt. Når UNE vurderer om det er sannsynlig at fremtidig inntekt vil være oppfylt, ser vi blant annet på siste skatteoppgjør, siste års næringsoppgave, oppdaterte opplysninger om inntekter og utgifter og uttalelser fra en autorisert regnskapsfører.
Hvis referansepersonen har inntekt fra aksjeselskap, må det dokumenteres at det er tatt ut lønn fra selskapet. Når UNE vurderer om det er sannsynlig at fremtidig inntekt vil være oppfylt, ser vi blant annet på siste skatteoppgjør, regnskap, bankutskrifter, momsoppgave og uttalelser fra en autorisert regnskapsfører.