Sist oppdatert: 30.11.2023 30.11.2023

Sammendrag: Studie

Klageren fikk ikke studietillatelse fordi UNE mente han hadde svake returforutsetninger.

Bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse som student for å gå IB-linje ved en videregående skole i Norge. Han fikk avslag fordi UDI mente det ikke var sannsynlig at han ville returnere til hjemlandet.

UNEs vurdering

Det er en forutsetning for en tillatelse at klageren reiser tilbake til hjemlandet etter endt studium. UNE måtte derfor vurdere hvor sannsynlig det var at han kom til å forlate Norge og Schengen-området når tillatelsen utløp (returforutsetninger). UNE måtte blant annet vurdere utvandringspotensialet fra Russland og hans egen situasjon.

UNE var enig i UDIs vurdering av utvandringspotensialet og klagerens situasjon. Han kommer fra et land med generelt høyt utvandringspotensiale. Utgangspunktet er at studietillatelse på dette nivået ikke blir innvilget søkere fra Russland. Det må foreligge sterke bånd til hjemlandet for å få tillatelse i slike tilfeller.

Hva gjaldt klagerens individuelle omstendigheter, var han ung og uten tilstrekkelig sterke forpliktelser i hjemlandet. Han hadde oppholdt seg i Schengen tidligere, men situasjonen i Russland hadde endret seg betydelig siden den gang.

Etter fast forvaltningspraksis er returvurderingen noe mindre restriktiv for enkelte søkere på videregående skoles nivå, som ved internasjonal elevutveksling gjennom en IB-linje, enn for søkere på bachelornivå. I slike tilfeller kan UNE etter en konkret vurdering likevel gi tillatelse, selv om hovedregelen tilsier at tillatelse ikke skal innvilges. UNE fant likevel ikke at klagerens returforutsetninger var gode nok. Klageren var en russisk borger og en 18 år gammel mann. På bakgrunn av landinformasjon om den nåværende situasjonen i Russland med delvis mobilisering, mente UNE derfor at det ikke var sannsynlig at han ville forlate Norge og Schengen-området ved tillatelsens utløp. 

Var dette sammendraget nyttig?