Sist oppdatert: 18.10.2023 18.10.2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker. Han ville jobbe som kokk, men UNE mente restauranten klageren skulle jobbe ved drev med et bredt spekter hurtigmat. Slikt arbeid krevde ikke faglært kompetanse, kun kort opplæring.

Bakgrunn

Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker, fordi han ville arbeide som kokk ved en pizzarestaurant i Norge. Vedlagt lå blant annet arbeidstilbud, CV og dokumentasjon på yrkeserfaring.
 
UDI avslo søknaden fordi de mente det ikke var nødvendig med faglært kompetanse for den tilbudte stillingen.
 
I klagen skrev klagerens fullmektig at UDI ikke hadde tilstrekkelig kompetanse til å vurdere søknaden rettferdig. En faglært kokk kunne arbeide med en rekke oppgaver, noe denne stillingen krevde.
 

UNEs vurdering

For å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker må en rekke vilkår være oppfylt. Dette følger av utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1.
 
Det er et krav at kompetansen er relevant for stillingen. Vilkåret om relevans innebærer at hoveddelen av arbeidsoppgavene i den tilbudte stillingen krever kompetanse som faglært, og at klageren har nettopp denne kompetansen. Det at man har en faglært kompetanse som er nyttig eller positivt for arbeidet, betyr ikke at kompetansen er relevant i utlendingsforskriftens forstand.
 
UNE mente at det ikke var sannsynliggjort at det var nødvendig med faglært kompetanse for stillingen klageren var tilbudt. Ut fra opplysningene i saken mente UNE at restauranten klageren ville jobbe ved, serverte et bredt spekter av hurtigmat. Etter fast forvaltningspraksis anses arbeid ved en slik restaurant ikke å kreve faglært kompetanse. Arbeidsoppgavene kan utføres på grunnlag av kortere opplæring. Det at klageren hadde kompetanse som var nyttig for arbeidet, betydde ikke at kompetansen hans var relevant i utlendingsforskriftens forstand.

Var dette sammendraget nyttig?