Sist oppdatert: 06.10.2023 06.10.2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse for å arbeide som kokk i Norge. UNE mente han ikke var faglært, til tross for lang yrkeserfaring.

Bakgrunn

Klagerens arbeidsgiver søkte om midlertidig oppholdstillatelse på vegne av klageren. Han skulle arbeide som kjøkkensjef i hennes restaurant. Vedlagt søknaden lå blant annet klagerens CV, dokumentasjon på yrkeserfaring og arbeidstilbud.
 
UDI avslo søknaden fordi klageren ikke hadde sannsynliggjort at det var nødvendig med faglært kompetanse for den tilbudte stillingen. Han hadde heller ikke dokumentert at han hadde faglært kompetanse.
 
I klagen stod det blant annet at arbeidsgiveren hadde intervjuet klageren, og hans kompetanse tilsvarte behovet i stillingen han var tilbudt. Vedlagt lå ytterligere dokumentasjon på klagerens arbeidserfaring og skolering. UDI sendte klagen til UNE for klagebehandling.
 

UNEs vurdering

For å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker stilles det blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. Se utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1.
 
For å bli ansett som faglært arbeidstaker må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskoleuniversitet eller ha spesielle kvalifikasjoner.
 
UNE mente at klageren ikke hadde dokumentert at han hadde fullført en utdanning tilsvarende en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge. Selv om han hadde tatt noen fag som var relevante for kokkeyrket, mener UNE at bachelorgraden klageren hadde tatt var en generell utdanning innen serviceyrket.
 
UNE vurderte deretter om klageren hadde spesielle kvalifikasjoner og da likevel kunne regnes som faglært. Klageren må da gjennom praktisk arbeidserfaring, eventuelt i kombinasjon med utdanning, ha fått kompetanse som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. En utdanning som kokk i Norge har en varighet på fire år, hvorav to år er på skole og to år er opplæring i bedrift. UNE viste til at klageren dermed i utgangspunktet måtte ha minst åtte års arbeidserfaring. Arbeidsattestene klageren hadde lagt frem, viste at han hadde mer enn ti års arbeidserfaring som kokk. Attestene var imidlertid ikke detaljerte nok. De inneholdt ikke tilstrekkelig informasjon om opplæringen han hadde fått og arbeidsoppgavene han hadde utført. UNE mente derfor at klageren ikke hadde spesielle kvalifikasjoner.
 
UNE konkluderte med at klageren ikke hadde faglært kompetanse som kokk, og avslo søknaden.
 

Var dette sammendraget nyttig?