Sist oppdatert: 09.09.2023 09.09.2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært, fordi UNE mente han ikke hadde dokumentert at han var faglært etter utlendingsreglene.

Bakgrunn

Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse i Norge for å arbeide som faglært kokk. Vedlagt søknaden var blant annet  arbeidstilbud, vitnemål, dokumentasjon på yrkeserfaring og bekreftelse på bolig.
 
UDI avslo søknaden fordi de mente at klageren ikke hadde kompetanse som faglært kokk. Videre mente UDI at det ikke var nødvendig med faglært kompetanse for den tilbudte stillingen, og at arbeidsgiveren ikke hadde økonomi til å lønne klageren i henhold til arbeidstilbudet.
 
I klagen skrev klagerens advokat at han hadde en bachelorgrad innen turisme. Han hadde også innhentet mer utfyllende bekreftelser fra sine tidligere arbeidsgivere. Videre påpekte advokaten at arbeidsgivers virksomhet var nokså nyetablert, og at de på søknadstidspunktet ikke var kommet ordentlig i gang med driften. Dessuten var klagerens kompetanse nødvendig for stillingen. Vedlagt var blant annet  vitnemål, karakterutskrift, attester og arbeidstilbud.
 

UNEs vurdering

For å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker må en rekke vilkår være oppfylt. Det stilles blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. Dette følger av utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1.
 
UNE påpekte at for å bli ansett som faglært arbeidstaker må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskole eller universitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. UNE mente at klageren ikke var faglært etter regelverket.
 
UNE gjennomgikk dokumentasjonen på klagerens utdanning, og mente at han ikke hadde fremlagt dokumentasjon som viste at han hadde fullført en utdanning som minimum tilsvarte en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge. Noen av emnene i bachelorgraden hans virket relevante, men det var snakk om en generell utdanning innen servicebransjen. UNE mente derfor at klageren ikke hadde sannsynliggjort at han hadde gjennomført en utdanning som hadde gitt ham tilsvarende kompetanse som en utdanning i Norge som kokk ville gitt.
 
UNE vurderte om klageren hadde spesielle kvalifikasjoner som kunne tilsvare minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. UNE påpekte at det skal mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Som hovedregel må klageren ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. Det stilles krav til grundig dokumentasjon på yrkeserfaring.
 
Dokumentasjonen klageren hadde lagt frem, viste at han hadde arbeidet som kokk i til sammen under tre år. Hans praktiske erfaring var derfor ikke lang nok, og den var heller ikke nok i kombinasjon med utdanningen. Videre var attestene mangelfulle. UNE mente at klageren ikke hadde sannsynliggjort at han gjennom opplæring og praktisk arbeidserfaring, som minst tilsvarte en norsk fagutdanning som kokk på videregående skoles nivå, var faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner.
 
Siden klageren ikke ble ansett som faglært, ble søknaden avslått.
 

Var dette sammendraget nyttig?