Sist oppdatert: 15.12.2023 15.12.2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker fordi jobben hun var tilbudt som pleieassistent, ikke krevde faglært kompetanse.

Bakgrunn

Klageren hadde vært i Norge med ulike oppholdstillatelser. Hun søkte nå om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker for å arbeide som produksjonsmedarbeider og pleieassistent. Vedlagt søknaden lå blant annet kopi av pass, dokumentasjon på utdanning, CV og bekreftelse på bolig.
 
UDI avslo søknaden fordi det ikke var nødvendig med faglært kompetanse for å arbeide i de tilbudte stillingene. Videre viste UDI til at hun ikke var tilbudt heltidsarbeid for én arbeidsgiver, og at hun ikke var tilbudt høy nok lønn.
 
I klagen skrev klageren at det ved en feil var lagt ved to arbeidstilbud. Hun skulle arbeide som pleieassistent, og hun forventet en høyere stillingsprosent etter hvert. Hun redegjorde for sin utdanningsbakgrunn og la ved nytt arbeidstilbud, samt beskrivelse av arbeidsoppgaver, arbeidsavtale, lønnslipper og dokumentasjon på utdanning.
 

UNEs vurdering

For å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker må en rekke vilkår være oppfylt. Det stilles blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. Dette følger av utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1.
 
UNE mente som UDI det ikke var nødvendig med faglært kompetanse for å arbeide som pleieassistent. I utgangspunktet kreves det ikke formell utdanning for dette arbeidet i Norge. Ut fra informasjonen i arbeidstilbudet og beskrivelsen av arbeidsoppgaver som klageren hadde levert inn, mente UNE at det ikke var sannsynliggjort at det likevel var nødvendig med faglært kompetanse i jobben klageren skulle gjøre.
 
UNE viste for øvrig til at klageren ikke hadde fremlagt et konkret tilbud om heltidsarbeid for én arbeidsgiver, og viste til utlendingsloven § 23 første ledd bokstav d.

Var dette sammendraget nyttig?