Sist oppdatert: 21.06.2023 21.06.2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært fordi han ikke hadde dokumentert at han hadde fullført en fagutdanning som kokk. Han hadde heller ikke tilstrekkelig lang erfaring fra praktisk arbeid i kombinasjon med opplæring som tilsa at han kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner for å arbeide som kokk.

Bakgrunn

Klageren søkte om arbeidstillatelse som faglært for å arbeide som kokk for en pizza restaurant.

UDI mente at klageren ikke hadde kompetanse som faglært kokk og avslo søknaden.

I klageomgangen la klageren frem dokumentasjon på at han hadde en bachelor-grad i hotelledelse, og bekreftelser på diverse arbeidsforhold.

UNEs vurdering

For å bli ansett som faglært arbeidstaker må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev aller ha utdanning fra høyskoleuniversitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge. Ved utdanning fra høyskoleuniversitet er det et krav om fullført grad på bachelor- eller masternivå.

UNE mente at klageren ikke hadde lagt frem dokumentasjon som viste at han hadde fullført en utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning som kokk på videregående skoles nivå i Norge. Bachelorgraden han hadde fullført var innen hotelledelse. Selv om deler av denne utdanningen kan være relevant for kokkeyrket, mente UNE at det ikke var godtgjort at omfanget var tilstrekkelig til at han kan ha opparbeidet seg tilsvarende kompetanse som en norsk fagutdanning som kokk.

Siden klageren ikke hadde dokumentert at han hadde faglært kompetanse gjennom formell utdanning som kokk, vurderte UNE om han kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner. I slike tilfeller må klageren ha fått kompetanse gjennom praktisk arbeidserfaring, eventuelt i kombinasjon med utdanning, som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå.

UNE skrev at det skal mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Normalt vil det kreves flere år med målrettet kompetanseheving gjennom opplæring og praktisk arbeid. Som hovedregel må utlendingen ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. UNE presiserte at det stilles krav til grundig dokumentasjon, og at denne må inneholde detaljerte opplysninger fra tidligere arbeidsgivere om arbeidsforholdets varighet, opplæring, arbeidsoppgaver og klagerens kvalifikasjoner.

Basert på dokumentasjonen klageren hadde lagt frem, la UNE til grunn at han hadde arbeidet som kokk i til sammen 4,5 år. Hans praktiske erfaring var derfor ikke av tilstrekkelig lang varighet. Den var heller ikke nok i kombinasjon med utdanningen, fordi det ikke var sannsynliggjort at utdanningen han hadde gjennomført var innen kokkefaget.

UNE konkluderte med at klageren ikke hadde faglært kompetanse som kokk, og avslo søknaden.

Var dette sammendraget nyttig?