Sist oppdatert: 01.09.2022 01.09.2022

Sammendrag: Studie

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært arbeidssøker, fordi hun på søknadstidspunktet ikke hadde tillatelse som student, forsker eller som faglært arbeidstaker innen forskning. UNE vurderte ikke de øvrige vilkårene for tillatelse.

Bakgrunn

Klageren hadde tidligere hatt midlertidige oppholdstillatelser som student i Norge. Hun søkte om fornyet oppholdstillatelse som student. UDI avslo søknaden og mente at vilkårene for tillatelse ikke var oppfylt. Klageren klaget på vedtaket. I UNEs vedtak ble klagerens søknad endelig avslått.  

Klageren søkte om ny midlertidig oppholdstillatelse. Formålet med søknaden var å søke faglært arbeid etter fullført mastergrad. Vedlagt søknaden lå det blant annet kopi av klagerens pass, vitnemål, leiekontrakt, arbeidsavtale og kontoutskrifter. UDI avslo søknaden og mente at vilkårene for tillatelse ikke var oppfylt. De viste blant annet til at klageren ikke hadde tillatelse som student på søknadstidspunktet.

UNEs vurdering og konklusjon

UNE viste først til at nyutdannede og forskere kan søke om oppholdstillatelse for å søke arbeid i Norge. Vilkårene for slik tillatelse følger av utlendingsforskriften § 6-29. Klageren må være faglært og på søknadstidspunktet ha én av følgende tillatelser:

- som student etter utlendingsforskriften § 6-19 første eller tredje ledd,

- som forsker etter utlendingsforskriften § 6-20, eller

- som faglært arbeidstaker etter utlendingsforskriften § 6-1 for å drive med forskning ved høyskole, universitet eller forskningsinstitusjon.

UNE mente at vilkåret ikke var oppfylt, fordi klageren ikke hadde en av disse tillatelsene på søknadstidspunktet. Klagerens tillatelse som student var utløpt, og klagerens søknad om fornyet tillatelse som student hadde blitt endelig avslått i UNEs vedtak. Hun hadde derfor ikke gyldig tillatelse da hun søkte om oppholdstillatelse som faglært arbeidssøker.

UNE mente at det ikke forelå sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge. I den forbindelse vurderte UNE klagerens oppholdstid i Norge. Klageren hadde hatt en tillatelse som student i noen år. En slik tillatelse gir ikke grunnlag for permanent opphold i Norge, og hun skulle returnere til hjemlandet ved tillatelsens utløp. Klageren kom også til Norge i voksen alder og hadde derfor sterkere tilknytning til hjemlandet.

Var dette sammendraget nyttig?