Sist oppdatert: 07.10.2022 07.10.2022

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker fordi han ikke hadde dokumentert at han hadde faglært kompetanse.

Bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker for å arbeide som snekker. Vedlagt søknaden lå det blant annet kopi av klagerens pass, arbeidstilbud, oppdragsbekreftelser, CV og vitnemål. UDI mente at klageren ikke hadde faglært kompetanse som snekker, og avslo søknaden.
 

UNEs vurdering

For å bli ansett som faglært arbeidstaker må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskoleuniversitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge.
 
Klageren hadde lagt frem vitnemål på fullført videregående skole som snekker. Varigheten på skoleløpet var imidlertid bare ett år. Det var ikke gitt noen opplysninger om innholdet i utdanningen utover karakterutskriftene, eller om gjennomføringen av utdanningen på kortere enn normert studietid. UNE mente derfor at klageren ikke hadde dokumentert at han hadde fullført en utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge.
 
Siden klageren ikke hadde formell kompetanse, vurderte UNE om han hadde "spesielle kvalifikasjoner". Klageren må da gjennom praktisk arbeidserfaring, eventuelt i kombinasjon med utdanning, ha fått kompetanse som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. UNE påpekte at det skal mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Som hovedregel må klageren ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. En utdanning som snekker i Norge har en varighet på fire år, hvorav to år på skole og to år i bedrift. Det vil si at klageren i utgangspunktet må ha minst åtte års arbeidserfaring.
 
I denne saken hadde klageren fremlagt dokumentasjon på at han hadde arbeidet som riggmann og betongarbeider i ca. ti måneder. Hans praktiske erfaring var derfor ikke lang nok. Den var heller ikke nok i kombinasjon med utdanningen. UNE mente derfor at klageren ikke hadde sannsynliggjort at han gjennom opplæring og praktisk arbeidserfaring hadde fått kompetanse som minst tilsvarer en norsk fagutdanning som snekker på videregående skoles nivå. Han hadde dermed ikke faglært kompetanse, og UNE avslo søknaden.
 
UNE mente at det i denne saken verken forelå "sterke menneskelige hensyn" eller "særlig tilknytning" til Norge som kunne gi klageren oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 38. Klageren hadde kone og barn i Norge, og disse hadde norsk statsborgerskap. UNE viste til at det er reglene om familieinnvandring som må brukes når familie er den eneste eller viktigste tilknytningen til Norge.
 

Var dette sammendraget nyttig?