Sist oppdatert: 20.04.2023 20.04.2023

Sammendrag: Studie

Klageren fikk avslag på søknad om oppholdstillatelse for å være elev ved en livssynsskole fordi hun ikke hadde dokumentert at hun hadde nok midler til å forsørge seg selv.

Bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse i Norge for å være elev ved en livssynsskole. UDI avslo fordi de mente at hun ikke kunne forsørge seg selv. Hun hadde ikke overført nok penger til sin konto i en norsk bank.

I klagen skrev klageren at hun hadde overført penger til skolens konto for dekning av skoleavgift og underhold. Hun forklarte at hun hadde mottatt en bekreftelse fra ambassaden på at hun hadde fått innvilget oppholdstillatelse, og at hun derfor hadde kjøpt flybilletter og forsøkt å reise til Norge. Hun ble imidlertid nektet ombordstigning på grunn av manglende innreisevisum. Hun viste videre til at hun hadde overført det resterende beløpet til skolens konto, og skolen hadde bekreftet at hun hadde skoleplass fra januar året etter.

UNEs vurdering

En elev ved en livssynsskole kan få oppholdstillatelse på visse vilkår. Klageren må være tatt opp ved skolen, og formålet med studiet må være heltidsstudier. Klageren må også kunne forsørge seg selv (underholdskravet), og legge frem dokumentasjon på sin identitet.

Underholdskravet er oppfylt hvis klageren mottar full støtte fra Statens lånekasse eller har egne midler tilsvarende full støtte. For studieåret 2021/2022 utgjorde full støtte NOK 114 870,-. Hvis klageren skal bo gratis, reduseres kravet til underhold med 2000 kroner per måned for fri bolig. Hvis klageren har egne midler, må beløpet være overført til en konto i en norsk bank i klagerens navn, eventuelt være satt inn på skolens konto for studenter hvis skolen har opprettet en slik.

Siden klageren skulle bo hos sin søster, var underholdskravet 90 870 kroner. Beløpet hun hadde overført var på 60 938 kroner, og var dermed ikke nok.

UNE bemerket at fradrag på 4000 kroner per måned bare kan gis hvis det er gitt økonomisk garanti for både kost og losji. Slik garanti godtas i utgangspunktet bare for foreldre eller ektefelle / samboer bosatt i Norge.

Vilkårene for oppholdstillatelse som elev ved livssynsskole var dermed ikke oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?