Sist oppdatert: 30.11.2023 30.11.2023

Sammendrag: Visum

Klageren søkte om visum for å besøke datteren i Norge. UDI avslo søknaden fordi formålet ikke var sannsynliggjort. UNE omgjorde UDIs vedtak fordi formålet ble sannsynliggjort i løpet av klageomgangen, og øvrige vilkår for visum var oppfylt. Velferdshensyn fikk avgjørende betydning.

Bakgrunn

Klageren søkte om visum for å besøke sin voksne datter i Norge. Søknaden ble avslått av UDI fordi datterens oppholdstillatelse i Norge var utløpt.

Datteren fikk ny oppholdstillatelse i løpet av klageomgangen.

UNEs vurdering

I løpet av UNEs saksbehandling ble slektskapet mellom klageren og datteren dokumentert. I tillegg til vurdering av klagerens formål, vurderte også UNE i detalj klagerens returforutsetninger. Klageren kom fra et land der de generelle returforutsetningene anses som svake. Angående individuelle returforutsetninger, hadde klageren tidligere opphold i Schengen i 2017 og 2019. Klageren opplyste å være gift og ha jobb, men dokumenterte ikke dette på norsk eller engelsk.

UNE mente at klageren samlet sett hadde svake returforutsetninger, men la avgjørende vekt på velferdshensyn. UNE mente at hensynet til at foreldre og barn skal kunne besøke familie i Norge veide tungt. UNE la også lagt vekt på klagerens tidligere Schengen-opphold.

Var dette sammendraget nyttig?