Sist oppdatert: 16.12.2021 16.12.2021

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse til å arbeide i Norge fordi hun var permittert fra jobben sin og dermed ikke hadde et aktuelt arbeidstilbud.

Bakgrunn

Klageren hadde gyldig oppholdstillatelse på et annet grunnlag, men søkte om ny midlertidig oppholdstillatelse for å arbeide som kokk. Vedlagt søknaden var blant annet arbeidstilbud, arbeidsattester, dokumentasjon på utdanning og CV. UDI avslo søknaden fordi de mente at klageren ikke hadde dokumentert at hun var faglært.
 
I klagen forklarte advokaten at klageren hadde spesielle kvalifikasjoner som kokk. Hun hadde minst seks års erfaring fra yrket, og hadde skrevet sin egen kokebok. Vedlagt fulgte blant annet brev fra arbeidsgiveren angående klagerens kompetanse og et brev fra klageren selv. Senere fremla klageren bilder, informasjon om matlagingskurs hvor hun hadde undervist, samt ytterligere arbeidsattester og kurssertifikat.
 

UNEs vurdering og konklusjon

For å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker må en rekke vilkår være oppfylt. Det stilles blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. Se utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1.
 
Det er et vilkår at det må foreligge et konkret tilbud om arbeid. At arbeidstilbudet er konkret betyr at det både må være reelt og aktuelt. UNE mente dette vilkåret var ikke oppfylt. Ifølge NAVs Arbeidsgiver og arbeidstakerregister var klageren permittert fra det aktuelle arbeidsstedet. Dette innebar at hun ikke hadde et aktuelt arbeidstilbud, og dermed ikke hadde rett til oppholdstillatelse. UNE tok ikke stilling til om de øvrige vilkårene for en tillatelse var oppfylt, herunder om klageren var faglært etter utlendingsreglene, fordi det ikke hadde betydning for resultatet i saken.
 

Var dette sammendraget nyttig?