Sist oppdatert: 05.12.2020 05.12.2020

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fikk innvilget permanent oppholdstillatelse fordi han oppfylte vilkåret om oppholdstid da klagen ble behandlet av UNE. UNE mente dessuten at han ikke hadde plikt til å gjennomføre prøve i samfunnskunnskap fordi han hadde fått sin første oppholdstillatelse før dette kravet ble innført.

Bakgrunn

Klageren fikk midlertidig oppholdstillatelse som overføringsflyktning i 2013. Han søkte om permanent oppholdstillatelse i 2016, men fikk avslag. UDI mente han ikke oppfylte vilkåret om oppholdstid på tre år fordi han hadde vært uten tillatelse i en periode på over tre måneder i 2016. Klageren fikk ny oppholdstillatelse i 2017, og måtte ha tre nye år med sammenhengende oppholdstillatelse for å oppfylle vilkåret om oppholdstid.

UDI viste også til at klageren ikke oppfylte kravet om å ha bestått avsluttende prøve i samfunnskunnskap, men at han kunne søke fritak om dette.

I klageomgangen la klageren frem mer dokumentasjon på skolegang i Norge, men dette var ifølge UDI ikke tilstrekkelig til å unnta klageren fra kravet om bestått prøve i samfunnskunnskap.

UNEs vurdering

På tidspunktet da UNE vurderte klagen i 2020 hadde klageren oppfylt vilkåret om tre år sammenhengende oppholdstillatelse.

UNE mente dessuten at klageren ikke hadde plikt til å avlegge prøve i samfunnskunnskap. Bestemmelsen i introduksjonsloven om plikten til å avlegge prøver trådte i kraft 01.09.2013. Kravet gjaldt derfor kun personer som fikk sin første oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse den 01.09.2013 eller senere. Klageren hadde fått sin første oppholdstillatelse før denne datoen og var derfor ikke omfattet av kravet om bestått prøve. Det var et krav at han hadde gjennomført 50 timer opplæring i samfunnskunnskap, noe han hadde gjort.

De andre vilkårene for å få permanentoppholdstillatelse var også oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?