Sist oppdatert: 19.02.2020 19.02.2020

Sammendrag: Statsborgerskap

Klageren fikk ikke norsk statsborgerskap fordi han ikke oppfylte vilkårene for permanent oppholdstillatelse på UNEs vedtakstidspunkt.

Sakens bakgrunn

UDI avslo klagerens søknad om norsk statsborgerskap fordi han ikke oppfylte vilkårene for permanent oppholdstillatelse, herunder kravet til selvforsørgelse.

Vurdering og konklusjon

UNE tok ikke klagen til følge. I likehet med UDI begrunnet UNE dette med at klageren ikke oppfylte vilkårene for permanent oppholdstillatelse, jf. statsborgerloven § 7 første ledd bokstav d. UNE presiserte at det ikke var et krav om at klageren faktisk hadde fått permanent oppholdstillatelse, men vilkårene for en slik tillatelse måtte være oppfylt på det tidspunktet UNE fattet vedtak i saken om norsk statsborgerskap.

I klagerens sak innebar dette at klageren de siste tolv månedene før UNEs vedtakstidspunkt måtte hatt en viss inntekt eller andre midler, og ikke mottatt økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven, jf. utlendingsforskriften § 11-11. Kravet om å ha hatt en viss inntekt eller andre midler kunne oppfylles på tre måter. Klageren oppfylte ingen av kravene. UNE viste blant annet til at klageren har hatt en total bruttoinntekt på kr 209 995,- de siste tolv månedene før UNEs vedtak, noe som ikke var tilstrekkelig.

Det var heller ikke opplysninger i saken om at klageren tilhørte en av gruppene som kunne unntas fra selvforsørgelseskravet i forskriften § 11-11 tredje ledd, eller at det var særlige grunner som talte for å unntak etter forskriften § 11-11 fjerde ledd, eller statsborgerloven § 19.

 

Var dette sammendraget nyttig?