Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Familie

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Omgjøringsanmodningen ble tatt til følge.

Kvinne, 60 år, søkte om ni måneders tillatelse for å besøke sønn i Norge, jf. utl § 47 første ledd. UDI avslo søknaden fordi kravet til forsørgelse (underholdskravet) ikke var oppfylt, jf. utl § 58, herunder kravet til fremtidig inntekt, jf. utf § 10-8. Referansepersonen klaget på vedtaket og fremla dokumentasjon på at han var selvstendig næringsdrivende med eget aksjeselskap.

UNE anmodet om at klageren fremla referansepersonens legaliserte fødselsattest, for å bekrefte den anførte relasjonen mellom moren og sønnen. UNE mottok ikke dokumentasjonen innen fastsatt frist og avslo derfor søknaden under henvisning til at det ikke var sannsynliggjort at klageren var referansepersonens mor, jf. utl § 47 første ledd. UNE bemerket ytterligere at det kunne synes som om underholdskravet var oppfylt, men at referansepersonen måtte dokumentere at det tas ut lønn fra aksjeselskapet, eksempelvis i form av kontoutskrifter og/eller uttalelse fra regnskapsfører, for at dette skulle kunne legges til grunn.

Referansepersonen fremla deretter legalisert fødselsattest. UNE anså dokumentasjonen som en omgjøringsanmodning. I beslutning viste UNE til at det var sannsynliggjort at klageren var referansepersonen mor, men at det ikke var fremlagt tilstrekkelig dokumentasjon på at underholdskravet var oppfylt. UNEs vedtak ble derfor opprettholdt.

Referansepersonen fremla deretter uttalelse fra regnskapsfører som bekreftet at referansepersonen hadde fått utbetalt om lag 350 000 kr i lønn i en periode på 11 måneder.

På bakgrunn av innkommet dokumentasjon, opprettet UNE en ny omgjøringsanmodning.

UNE vedtok deretter å innvilge klageren midlertidig oppholdstillatelse i medhold av utl § 47 første ledd. Klagerens identitet ble ansett som sannsynliggjort på grunnlag av fremlagt gyldig nasjonalitetspass. Videre mente UNE relasjonen mellom klageren og referansepersonen var sannsynliggjort, som følge av fremlagt legalisert fødselsattest. UNE mente også det var sannsynliggjort at klageren ville returnere til hjemlandet etter besøksperioden. UNE bemerket at det er et stort utvandringspotensial fra Egypt, men at klageren tidligere hadde fått utstedt Schengen-visum og returnert til hjemlandet ved dets utløp. Videre var klageren ung, uten helseproblemer og hadde kontakt med flere barn boende i hjemlandet. UNE mente videre at det var sannsynliggjort at underholdskravet var oppfylt for den tid søknaden gjaldt.

Var dette sammendraget nyttig?