Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet i nemnd uten personlig fremmøte fordi dette ikke var nødvendig av hensyn til de spørsmål som bød på vesentlig tvil. UNE hadde en saksforberedende samtale med klageren, ektefellen og to av barna i forkant av nemndmøtet.

Nemndleder besluttet å avgrense saken til opplysninger som var fremkommet i forbindelse med at familien kom på Dublin-retur fra et annet europeisk land. Etter at familien kom til Norge var det planlagt uttransport til Afghanistan, men denne ble stanset da det ble kjent at familiens 14 år gamle datter hadde vært under barnevernets omsorg som følge av at hun hadde hatt et forhold til en annen gutt (utenomekteskapelig forhold) og var i konflikt med sine foreldre. UNE opprettet sak om omgjøring.

Anmodningen ble tatt til følge. Enstemmig.

Sammendraget gjelder hele familien, dvs klageren, ektefellen og deres fire medfølgende barn.

Nemnda fant det sannsynliggjort at klagerens datter hadde rømt fra mottaket i landet familien hadde oppholdt seg, for å være sammen med en annen gutt og at hun etter dette hadde vært under barnevernets omsorg. Hun benektet å ha hatt et seksuelt forhold til gutten. Etter ankomsten til Norge hadde hun en kort periode vært hos barnevernet, før hun ble gjenforent med familien og bosatt på mottak. Klageren og ektefellen hadde prøvd å holde hendelsene skjult for familien i Norge og de fryktet at det skulle bli kjent for familien i Afghanistan.

Nemnda innvilget klagerens datter flyktningstatus og den øvrige familien ble innvilget tillatelse på humanitært grunnlag, jf. § 38. Tillatelsene etter § 38 ble gjort begrenset som følge av at klagerne ikke hadde fremlagt dokumentasjon på sin identitet.

Var dette sammendraget nyttig?