Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Anmodningen ble ikke tatt til følge.

Mann. Søkte om beskyttelse i Norge i 2008. Det ble i anmodningen vist til et støtteskriv fra en etiopisk politisk organisasjon. Videre ble det vist til en helseerklæring hvor det fremgikk at klageren hadde avgjørende betydning som støtte for sin ektefelle/samboer og i den praktiske omsorgen for deres fellesbarn.

UNE så hen til støtteskrivet, men mente klageren ikke hadde underbygget at han har eller har hatt en politisk aktivitet eller profil i Norge eller Etiopia som tilsier at han vil være i myndighetenes søkelys ved retur til hjemlandet.

UNE vurderte videre det forhold at klagerne hadde fått et barn i Norge. UNEs utgangspunkt var at det ville være til barnets beste at klageren fikk en oppholdstillatelse. Det ble imidlertid vist til at en midlertidig familiesplittelse ikke er et inngrep i familiens enhet som etter sin art og omfang er tilstrekkelig for å oppfylle lovens vilkår for oppholdstillatelse. Det ble videre sett hen til at klageren vil kunne søke familieinnvandring med sitt barn. I denne sammenheng ble det lagt vekt på at klageren hadde hatt plikt til å forlate riket i 7 år, og dermed ikke hadde hatt en berettiget forventning om å kunne bli værende i riket. Klageren hadde etablert en familie etter at han hadde fått endelig avslag på sin søknad om opphold, og barnet var unnfanget etter endelig avslag. Hva gjaldt helseerklæringen var denne ikke egnet til å dokumentere at barnets mor ikke var i stand til yte barnet forsvarlig omsorg. 

Var dette sammendraget nyttig?