Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Klagen ble ikke tatt til følge.

Sammendraget gjelder hele familien.

Ektepar med tre barn søkte beskyttelse i 2015. De oppga at de søkte om asyl fordi de hadde flyktet fra Mosul etter ISILs maktovertakelse sommeren 2014. Videre oppga de at det ikke er mulig for dem å reise til Kurdistan-regionen (KRI) i Irak som følge av en æreskonflikt med mors familie.

Ett av barna hadde en medfødt funksjonshemming, og det forelå en norsk helseerklæring som bekreftet dette.

UNE mente at klagernes forklaring om at de kommer fra Mosul ikke er troverdig. I vurderingen av dette viste UNE til at familien har liten kjennskap til byen og at fars facebook-profil med styrke knytter ham til KRI, uten at han har en troverdig forklaring rundt dette. UNE la derfor til grunn for sin vurdering at familien kommer fra KRI. UNE mente at verken den generelle sikkerhetssituasjonen i KRI eller konflikten med mors familie tilsier at familien vil risikere å bli drept eller utsatt for alvorlige overgrep ved retur til KRI i Irak.

UNE vurderte deretter er barnas beste. UNE så hen til at et av barna har CP, men mente at barnets helseproblemer ikke er tilstrekkelig alvorlige for at det foreligger sterke menneskelige hensyn. UNE viste også til at det finnes et tilbud for barn med CP i KRI, som familien kan benytte seg av. Videre mente UNE at den totale omsorgssituasjonen for barna ved retur vil være forsvarlig, og viste til at foreldrene fremstår som ressurssterke og at familien har nettverk i KRI. På bakgrunn av en helhetsvurdering kom UNE frem til at det vil være for barnas beste å returnere til Irak.

Var dette sammendraget nyttig?