Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Familie

Saken behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål. Klagen ble ikke tatt til følge.

Mann søkte om oppholdstillatelse for å bo sammen med sin ektefelle i Norge.

UNE mente i likhet med UDI at vilkårene for tillatelse etter utlendingsloven § 40 fjerde ledd ikke var oppfylt, da det fremstod som mest sannsynlig at det hovedsakelige formålet med inngåelsen av ekteskapet var å etablere et grunnlag for opphold i riket for klageren.

UNE anså at det var flere momenter som tydet på at det var omgåelse på vigselstidspunktet.

UNE mente at det var en betydelig aldersforskjell i kvinnens favør. Det ble særlig vektlagt ettersom klageren var svært ung da forholdet ble innledet. UNE anså at stor aldersforskjell bør tillegges særlig vekt i saker der den ene parten er ung i motsetning til forhold der begge parter er godt voksne. UNE la vekt på at partene bestemte seg for å inngå ekteskap etter svært kort tids bekjentskap. De hadde da tilbrakt i underkant av to måneder sammen før de seks måneder etter å ha blitt kjent, giftet seg. UNE så videre hen til at vigselen var liten og atypisk sett i lys av ekteskapstradisjoner i klagerens hjemland der bryllup er ment å ha en lysningsfunksjon som har til hensikt å vise for omgivelsene at man har inngått ekteskap. Referansepersonens begrensede kontakt med klagerens nettverk i Tunisia forsterket dette momentet.

Det at klageren kom fra et land og en region med stort potensial for utvandring ble et moment tillagt betydning da de andre momentene i saken tydet på omgåelse.

UNE så hen til at referansepersonen hadde besøkt klageren flere ganger etter inngåelsen av ekteskapet, men mente allikevel at det ikke var tilstrekkelig for å endre den helhetlige vurderingen i saken.

Var dette sammendraget nyttig?