Sist oppdatert: 19.01.2020 19.01.2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken ble behandlet i nemnd med personlig fremmøte. Klagen ble tatt til følge. Enstemmig.

Etnisk araber fra Iran søkte beskyttelse i 2015. Han fremla ikke pass, men kart-e-melli i original. Han opplyste å frykte forfølgelse ved retur til hjemlandet fordi han hadde deltatt i opptøyer, demonstrasjoner og drevet annen politisk aktivitet. Han var ettersøkt av iranske myndigheter på bakgrunn av dette, og var også anklaget for medvirkning til drap på tre soldater.

Nemnda kom til at klagerens oppgitte identitet var sannsynliggjort, og at det på bakgrunn av hans forklaring for nemnda heller ikke forelå forhold som var egnet til å svekke den generelle troverdigheten når det gjaldt asylforklaringen. De uklarheter som forelå før nemndmøtet og som UDI har anset å svekke klagerens forklaring, ble i all hovedsak avklart gjennom klagerens forklaring.

Nemnda la til grunn at arabere fra Ahwaz i Iran ikke på generelt grunnlag er forfulgt i lovens forstand. Ved den konkrete vurderingen av om det foreligger et beskyttelsesbehov må det ses hen til individuelle og konkrete forhold ved den enkelte, herunder art og omfang av vedkommendes aktivitet, hans profil, synlighet og politiske engasjement. Det vil også være av betydning hvorvidt han har noe utestående med iranske myndigheter og om han kommer fra en politisk familie og har familietilknytning til prominente personer.

Nemnda kom bakgrunn av det faktum den la til grunn, sammenholdt med tilgjengelig landinformasjon, at det her måtte sies å foreligge velbegrunnet frykt for forfølgelse i fremtiden. Personer som er ettersøkt for politisk aktivitet, særlig separatistaktivitet, vil være utsatt for reaksjoner ved retur. Nemnda la videre til grunn at arten og omfanget av de reaksjoner klageren kan forvente var slik at vilkårene i lovens § 29 er oppfylt.

Klageren ble gitt midlertidig oppholdstillatelse for tre år etter lovens § 28 første ledd bokstav a.

Var dette sammendraget nyttig?