Sist oppdatert: 10.03.2022 10.03.2022

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fikk innvilget permanent oppholdstillatelse. Etter klageoversendelsen dokumenterte hun at hun hadde meldt inntekt i utlandet til norske myndigheter, og UNE kunne dermed legge inntekten til grunn i beregningen av selvforsørgelseskravet.

Bakgrunn

Klageren fikk sin første oppholdstillatelse i familieinnvandring med ektefellen, se utlendingsloven § 40 første ledd.
 
Hun søkte senere om permanent oppholdstillatelse, og sendte inn dokumentasjon på at hun hadde inntekter i utlandet i form av leieinntekter og investeringer.
 
UDI avslo søknaden fordi utenlandske leieinntekter, næringsinntekter og faste inntekter fra forsikringsoppgjør ikke var innrapportert til norske skattemyndigheter.
 

Vurdering og konklusjon

Det er et vilkår for å få permanent oppholdstillatelse at klageren har vært selvforsørget de siste tolv månedene. Det er bare enkelte midler som regnes med i denne beregningen, blant annet næringsinntekt og inntekt fra pensjon eller andre faste, periodiske ytelser. Se utlendingsforskriften § 11-11 første ledd.
 
Etter at UDI sendte klagen til UNE, la klageren frem dokumentasjon på at hun hadde meldt sin inntekt i utlandet til norske skattemyndigheter. Dokumentasjonen viste at hun hadde hatt inntekt i utlandet i form av leieinntekter og næringsinntekter, som tilsvarte mer enn selvforsørgelseskravet etter det gamle regelverket. Leieinntekter faller inn under inntekt fra faste periodiske ytelser, se utlendingsforskriften § 11-11 første ledd bokstav b. Inntektskravet var dermed oppfylt og UNE tok klagen til følge.

Var dette sammendraget nyttig?