Sammendrag: Arbeid
Saken ble behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet fordi det ikke var vesentlige tvilsspørsmål.
Klagen ble ikke tatt til følge.
Mann søkte midlertidig oppholdstillatelse for å arbeide som indisk nasjonalitetskokk.
For enkelte yrkesgrupper kan det kreves fagutdanning på høyere nivå enn videregående skole når særlige hensyn tilsier det. I henhold til langvarig forvaltningspraksis, gjelder et skjerpet kompetansekrav for kokker som skal lage etnisk mat. Disse kalles nasjonalitetskokker.
For å anses som nasjonalitetskokk, er det et minstekrav at søkeren er spesialist i sitt hjemlands mattradisjon. Søkeren må i utgangspunktet ha minst 10 års utdanning eller praksis som kokk fra hjemlandet. Minst halvparten av praksistiden må ha vært ved et hotell eller en restaurant av høy standard. Det er også av vesentlig betydning hva slags arbeidsoppgaver søkeren har hatt, og hvilket nivå han/hun har arbeidet på.
Klageren hadde arbeidet i omtrent 10 år ved restaurant/hotell av høy standard i hjemlandet. Den høyeste stillingstittelen han hadde hatt var commis I.
Generelt er en commis I en hjelpekokk som arbeider under en sjefskokk, for å lære ansvarsområdet og operasjonen ved en spesifikk kjøkkenstasjon. Det var ikke dokumentasjon i saken som tilsa at stillingen som klageren hadde var på et høyere nivå enn en ordinær commis I stilling. Ettersom klagerens høyeste stillingstittel var commis I mente UNE, i likhet med UDI, at det ikke var sannsynliggjort at klageren hadde en kompetanse på et slikt nivå at han kunne anses som spesialist innen indisk mat i henhold til utlendingsforskriften.