Last updated: 07/11/2025 07/11/2025

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk avslag på søknad om oppholdstillatelse for å arbeide som kokk. Hun hadde ikke utdanning som kokk. Selv om det var opplysninger som tilsa at hun hadde arbeidet delvis som kokk i hjemlandet, var dette ikke tilstrekkelig til å fylle vilkåret om spesielle kvalifikasjoner.

Bakgrunn

Klageren hadde et arbeidstilbud som kokk ved en norsk restaurant. Hun hadde utdannelse fra hjemlandet i form av en bachelor i Hospitality Management, samt arbeidserfaring fra en restaurant, dels som kokk. Hun anførte at hennes arbeidserfaring tilsa at hun fylte vilkårene for å få en tillatelse som kokk i Norge.

UNEs vurdering

UNE mente at klageren ikke hadde faglært kompetanse som kokk. Spørsmålet ble da om det var grunnlag for å si at hun var faglært kokk på grunn av spesielle kvalifikasjoner. Her kreves det som hovedregel praktisk erfaring og opplæring av minst dobbel varighet som manglende formell utdanning. I Norge er kokkeutdanningen fireårig, hvorav to år i lære.

Etter UNEs vurdering hadde ikke klageren sannsynliggjort at hun hadde slik kompetanse. Hennes formelle utdanning inneholdt noen elementer av matlaging, men syntes først og fremst rettet mot ledelse og drift av hotell. Hennes arbeidserfaring ved en restaurant var ikke tilstrekkelig dokumentert. Attesten fra arbeidsgiver inneholdt blant annet ikke informasjon om hva slags mat klageren hadde laget, hvilke kurs hun hadde tatt eller type restaurant. Attesten manglet også kontaktinformasjon, noe som svekket dens etterprøvbarhet.

Samlet sett mente UNE at klageren ikke hadde sannsynliggjort at hun hadde opparbeidet seg kompetanse tilsvarende det en fagutdanning som kokk gir.

Konklusjon

Klagen ble ikke tatt til følge.

Var dette sammendraget nyttig?