Last updated: 25/11/2021 25/11/2021

Sammendrag: Statsborgerskap

Klageren fikk ikke innvilget søknaden om norsk statsborgerskap fordi hun ikke hadde bestått prøve i samfunnskunnskap på norsk.

Bakgrunn

Klageren hadde søkt om norsk statsborgerskap. UDI avslo fordi hun ikke oppfylte vilkåret om å ha bestått prøve i samfunnskunnskap på norsk. Klageren forklarte i klageomgangen at hun hadde hatt problemer med å ta prøven på grunn av korona-pandemien samt dårlig økonomi, og ba derfor UNE om å vente med behandlingen av saken til etter at hun hadde tatt prøvene.
 

UNEs vurdering og konklusjon

For å få norsk statsborgerskap stilles det flere vilkår. Blant annet stilles det krav til kunnskaper i norsk og samfunnskunnskap, se statsborgerloven § 7 første ledd bokstav f og § 8 annet ledd. Klagere mellom 18 og 67 år må ha bestått en prøve i samfunnskunnskap på norsk. Kravet er oppfylt dersom klageren har bestått statsborgerprøven. Kravet er også oppfylt dersom klageren har bestått avsluttende prøve i samfunnskunnskap på norsk etter introduksjonsloven § 19 annet ledd. Kravet gjelder også klagere som ikke har rett eller plikt til å avlegge avsluttende prøve i samfunnskunnskap etter introduksjonsloven, se statsborgerforskriften § 4-5. Det er ikke adgang til å gjøre skjønnsmessige unntak fra denne regelen.
 
Klageren hadde ikke lagt frem dokumentasjon på å ha bestått en prøve i samfunnskunnskap på norsk. Vilkåret i om samfunnskunnskap var dermed ikke oppfylt, og UNE opprettholdt UDIs avslag.

Angående klagerens ønske om at UNE skulle utsette sin behandling av saken, bemerket UNE at det er en forutsetning at klageren oppfyller vilkårene for norsk statsborgerskap når søknaden fremsettes. Informasjon om dette ble gitt til klageren gjennom sjekklisten som fulgte søknaden om norsk statsborgerskap, som klageren hadde signert. Klageren hadde imidlertid meldt seg opp til prøve først etter UDIs avslag.

Var dette sammendraget nyttig?