Last updated: 19/01/2020 19/01/2020

Sammendrag: Arbeid

Saken behandlet i sekretariatet ihht delegasjon i interne retningslinjer.

Klagen ble tatt til følge.

Mann søkte om midlertidig oppholdstillatelse som sesongarbeider i 2018, for å jobbe som jordbruksavløser for to norske bønder.

UDI avslo søknaden samme år under henvisning til at arbeidet som klageren skulle utføre (melking og stell av husdyr) ikke var innen sesongregulert virksomhet eller i forbindelse med ordinær ferieavvikling. UDI la blant annet vekt på at det ikke var dokumentert at klageren skulle erstatte en ansatt under hovedferieperioden.

UNE var i likhet med UDI enig i at melking og stell av husdyr ikke er arbeid innen sesongregulert virksomhet, men mente at det var tilstrekkelig dokumentert og sannsynliggjort at klageren skulle jobbe i forbindelse med ferieavvikling for bøndene. UNE la vekt på opplysninger i klagen om at jordbruksavløsning er en ordning der bønder får tilskudd fra staten for å kunne ta ut ferie og fritid, og at en avløser ikke skal erstatte en ansatt, men utføre de daglige pliktene slik at bonden kan få ferie/fritid. UNE så videre hen til opplysninger om at bønder er selvstendig næringsdrivende og selv kan velge lengde og tidspunkt for uttak av ferie og fritid. Det var dokumentert i arbeidstilbudet at klageren skulle arbeide i forbindelse med ferieavvikling for bøndene, og i klagen ble det lagt ved flybilletter til utlandet som dokumentasjon på ferieavvikling i den aktuelle perioden.

UNE så også hen til at klageren hadde hatt tillatelse som jordbruksavløser i Norge i flere år, for de samme bøndene og i den samme perioden.

Var dette sammendraget nyttig?