Last updated: 19/01/2020 19/01/2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte.

Klagen ble tatt til. Enstemmig.

Mann, 32 år, søkte beskyttelse i 2015.

Klageren fremla ikke pass, men nasjonalt id-kort, militærbok og førerkort. Klageren forklarte i nemndmøtet at han løy om sin aktivitet i hjemlandet i intervjuet med UDI, om at han hadde bedrevet væpnet motstandskamp. Han forklarer nå at han var sjåfør for en uformell gruppe som drev med minerydding, og at han hovedsakelig arbeidet for en humanitær hjelpeorganisasjon.

Nemnda bemerket blant annet at klageren har generelt svekket troverdighet på grunn av endret forklaring og nye opplysninger. Det er forskjellig krav til bevis og sannsynlighet når det gjelder forklaring og behov for beskyttelse på den ene side og grunnlag og vilkår for eksklusjon på den andre. UNE anser klageren som lite troverdig og mener at hans forklaring ikke er tilstrekkelig for å oppfylle beviskravet for eksklusjon. UNE finner det mest sannsynlig at klageren forklarte seg uriktig om sine aktiviteter før søknaden hans var avgjort. UNE konkluderer med at klageren er flyktning og har krav på beskyttelse etter utlendingsloven § 28 første ledd bokstav a.

Oppgitt identitet ble ansett sannsynliggjort.

Tillatelsen ble gjort begrenset og gitt for ett år da identiteten ikke er dokumentert, og det er fremlagt identitetsdokumenter i original, som bør kunne undersøkes og bekreftes.

Var dette sammendraget nyttig?