Last updated: 15/03/2023 15/03/2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke midlertidig oppholdstillatelse fordi han ikke hadde dokumentert at han hadde fullført en fagutdanning som kokk. Han hadde heller ikke tilstrekkelig lang erfaring fra praktisk arbeid i kombinasjon med opplæring som tilsa at han kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner for å arbeide som kokk.

Bakgrunn

Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse for å arbeide som kokk. UDI mente at han ikke hadde kompetanse som faglært og avslo søknaden.

I klageomgangen viste klageren til at han hadde mer enn ti års yrkeserfaring som kokk, og mente derfor at han fylte kravene til å bli ansett som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. 

UNEs vurdering

UNE skrev at for å bli ansett som faglært arbeidstaker, må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskole/universitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge. Ved utdanning fra høyskole/universitet er det et krav om fullført grad på bachelor- eller masternivå.

UNE var enig med UDI i at klageren ikke hadde lagt frem dokumentasjon som viste at han hadde fullført en utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning som kokk på videregående skoles nivå i Norge. Dokumentene klageren hadde fremlagt, innehold ingen opplysninger om utdanningens omfang eller innhold.

Siden klageren ikke hadde dokumentert at han hadde faglært kompetanse gjennom formell utdanning som kokk, vurderte UNE om han kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner. I slike tilfeller må klageren ha fått kompetanse gjennom praktisk arbeidserfaring, eventuelt i kombinasjon med utdanning, som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå.

Det skal mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Normalt vil det kreves flere år med målrettet kompetanseheving gjennom opplæring og praktisk arbeid. Som hovedregel må utlendingen ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. UNE presiserte at det stilles krav til grundig dokumentasjon, og at denne må inneholde detaljerte opplysninger fra tidligere arbeidsgivere om arbeidsforholdets varighet, opplæring, arbeidsoppgaver og klagerens kvalifikasjoner. En utdanning som kokk i Norge har en varighet på fire år, hvorav to år er på skole og to år er opplæring i bedrift. Det vil si at klageren i utgangspunktet må ha minst åtte års arbeidserfaring.

Basert på dokumentasjonen klageren hadde lagt frem, la UNE til grunn at han hadde arbeidet som kokk i til sammen 11 år. Hans praktiske erfaring var i utgangspunktet av lang nok varighet. UNE mente imidlertid at attestene ikke var tilstrekkelig detaljerte. Blant annet gikk det ikke frem om klageren hadde arbeidet heltid eller deltid, hvilken opplæring han hadde gjennomgått eller hvilken kompetanse han hadde opparbeidet seg gjennom arbeidet.  

UNE konkluderte med at klageren ikke hadde faglært kompetanse som kokk og avslo søknaden.

Var dette sammendraget nyttig?