Last updated: 01/09/2022 01/09/2022

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker i Norge. Han hadde ikke dokumentert formell kompetanse og hadde heller ikke lagt frem dokumentasjon på arbeidserfaring. UNE vurderte ikke de øvrige vilkårene for tillatelse.

Bakgrunn

Arbeidsgiveren søkte på vegne av klageren om midlertidig oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker. Klageren skulle arbeide som maler. Vedlagt søknaden var blant annet arbeidstilbud, vitnemål og fullmakt.

UDI avslo søknaden fordi klageren ikke fylte vilkårene for tillatelse, se utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1 første ledd. UDI mente blant annet at klageren ikke hadde sannsynliggjort faglært kompetanse som maler.

I klagen pekte advokaten på at vilkårene for tillatelse som faglært arbeidstaker var oppfylt.

UNEs vurdering og konklusjon

UNE viste først til at for å få oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker i Norge, må en rekke vilkår være oppfylt. Det stilles blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. For å bli ansett som faglært arbeidstaker må utlendingen ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskoleuniversitet, eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge.

UNE mente at klageren ikke var faglært etter regelverket. Han hadde ikke lagt frem dokumentasjon på at han hadde fagutdanning som tilsvarte et norsk fagbrev som maler. I den forbindelse viste UNE til at den norske utdanningen for malere har en varighet på fire år, hvorav to år på skole og to år i bedrift. Klageren hadde fremlagt et sertifikat, men varigheten og detaljert innhold av utdanningen kom ikke frem av dokumentet. Det var derfor ikke sannsynliggjort at innholdet i klagerens studie tilsvarte et norsk fagbrev som maler.

Fordi klageren ikke hadde dokumentert formell kompetanse, vurderte UNE om han hadde spesielle kvalifikasjoner etter utlendingsforskriften. I denne sammenheng viste UNE til at det følger av fast praksis at det skal mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Som hovedregel må klageren ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. Det stilles krav til grundig dokumentasjon av yrkeserfaring.

Klageren hadde ikke lagt frem dokumentasjon på arbeidserfaring. UNE mente at han derfor ikke hadde sannsynliggjort spesielle kvalifikasjoner.

UNE konkluderte med at klageren ikke oppfylte kravet til kompetanse for å få opphold som faglært arbeidstaker. UNE vurderte ikke de øvrige vilkårene, fordi dette ikke hadde betydning for resultatet i saken.

Var dette sammendraget nyttig?