Last updated: 21/10/2021 21/10/2021

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fikk permanent oppholdstillatelse. Klageren oppfylte kravet til selvforsørgelse i løpet av de siste 12 månedene før UNEs vedtak og fikk dermed innvilget søknaden.

Bakgrunn

 
Klageren søkte om permanent oppholdstillatelse i slutten av 2019. UDI avslo søknaden fordi klageren ikke hadde en inntekt som tilsvarte 82% av lønnstrinn 19 de siste 12 månedene. Det var heller ikke dokumentert at hun hadde arbeidet fulltid de siste 12 månedene. UDI kunne heller ikke se at klageren fylte noen av vilkårene for å unntas fra kravet om selvforsørgelse.
 

Vurdering og konklusjon

 
Det er et vilkår for å få permanent oppholdstillatelse at klageren har vært selvforsørget de siste 12 månedene. Klageren må for det første ha hatt en viss inntekt eller andre midler i denne perioden. For det andre kan ikke klageren ha mottatt økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven. Regler om dette står i utlendingsloven § 62 første ledd bokstav f og utlendingsforskriften § 11-11. Klageren oppfyller vilkåret dersom hun har hatt en kombinasjon av midler som tilsvarer 82% av lønnstrinn 19. Dette tilsvarer 246.246 kroner fra 01.05.2019 og 247 312 kroner fra 01.10.2020. Det er bare enkelte midler som regnes med, blant annet arbeids- og næringsinntekt, privat pensjon, visse ytelser fra NAV, studielån eller stipend fra Lånekassen, samt introduksjonsstønad.

I løpet av de siste 12 månedene før UNEs vedtak fikk klageren overgangsstønad og hadde en total bruttoinntekt som til sammen oversteg kravet om selvforsørgelse. Klageren fremla i tillegg en bekreftelse fra NAV på at hun de siste 12 månedene ikke hadde mottatt økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven. Hun oppfylte dermed kravet om selvforsørgelse i utlendingsloven § 62 første ledd bokstav f.

Vilkårene for permanent oppholdstillatelse var oppfylt.

Var dette sammendraget nyttig?