Last updated: 19/01/2020 19/01/2020

Sammendrag: Utvisning

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte

Klagen ble tatt til følge. Enstemmig.

Kvinne fra Vietnam hadde permanent oppholdstillatelse (POT) da hun ble ilagt ubetinget fengselsstraff på to år og seks måneder. Bakgrunnen for straffen var at hun hadde utøvet vold, trusler og lignende krenkelser mot sin datter som på det tidspunktet var 11 år. Denne datteren ble plassert varig i fosterhjem. Klageren beholdt omsorgen for sin sønn født 2005. På bakgrunn av dommen utviste UDI klageren med varig innreiseforbud. UDI la til grunn at klagerens overårige datter ville ta omsorgen for sin bror født 2005 ved mors utreise.

Nemnda anså at en utvisning av klageren ville være uforholdsmessig av hensynet til hennes sønn født 2005. Nemnda anså ikke at en tredjeperson kunne ivareta omsorgen for sønnen dersom klageren ble utvist, og at klageren således var sønnens eneste omsorgsperson.

Nemnda la til grunn at klagerens sønn var særskilt sårbar, blant annet på grunn av vanskeligheter på skolen i tillegg til den belastningen mors soning hadde medført. En flytting til Vietnam ville for sønnens del ikke være riktig med hensyn til den situasjon han var i.

Utvisning og innmelding i SIS ble opphevet, klageren har POT i behold.

Var dette sammendraget nyttig?