Last updated: 19/01/2020 19/01/2020

Sammendrag: Beskyttelse(Asyl)/ot-hum

Saken er behandlet av nemndleder etter forberedelse fra sekretariatet da det ikke er vesentlige tvilsspørsmål.

Anmodningen ble tatt delvis til følge.

Kvinne søkte om beskyttelse i 2003. Hun fremla ikke pass eller andre identitetsdokumenter.

Klageren anførte at hun risikerte forfølgelse ved retur fordi hennes barn var anklaget for å være medlemmer av gruppen Oromo Liberation Front (OLF). Hun forklarte at hun som følge av dette har vært oppsøkt hjemme ved flere anledninger og at hun ble arrestert tre ganger i 2002.

Klageren fikk endelig avslag på sin asylsøknad i 2004. Etter UNEs vurdering risikerte ikke klageren å bli utsatt for forfølgelse som følge av at hennes barn hadde tilknytning til OLF.

Klageren ba i 2018, for syvende gang, UNE om å omgjøre avslaget. Det ble anført at klageren er en eldre kvinne med dårlig helsetilstand som gradvis forverres. Helseerklæringer dokumenterte at klageren blant annet hadde omfattende leddslitasje, redusert hørsel og betydelig svekket syn som gradvis vil føre til blindhet. Det var videre opplyst at klageren ikke hadde familie eller slektninger verken i Norge eller Etiopia.

Etter en samlet vurdering av klagerens helsesituasjon, alder, nettverks- og ressurssituasjon, mente UNE at det forelå sterke menneskelige hensyn i saken. Det ble sett hen til nye opplysninger om klagerens forverrede helsetilstand og at hun er en eldre kvinne uten utdanning, arbeidserfaring og nettverk i hjemlandet.

Tillatelsen ble gitt for 1 år, med begrensninger på grunn av tvil om klagerens identitet. UNE mente at klageren ikke hadde gitt en tilstrekkelig god forklaring på hvorfor hun ikke kunne fremlegge identitetsdokumenter. Begrensningene kan oppheves ved at pass fremlegges.

Var dette sammendraget nyttig?