Last updated: 19/01/2020 19/01/2020

Sammendrag: Utvisning

Saken behandlet i nemnd med personlig fremmøte.

Klagen ble ikke tatt til følge. Enstemmig.

Kvinne søkte beskyttelse i Norge i 2007. Hun fikk oppholdstillatelse sammen med ektefelle og stebarn på humanitært grunnlag fordi ett stebarn hadde alvorlige helseproblemer og var varig pleietrengende. Ektefellens tre øvrige særkullsbarn kom senere til Norge på familiegjenforening.

Klagerens ektefelle ble fengslet for narkotikasmugling i utlandet og klageren ble alene med ektefellens fire barn og deres felles barn. Klageren ble dømt for vold mot sine fire stebarn som skal ha skjedd over en toårs-periode og fikk seks måneder ubetinget fengsel. Klageren fødte sitt tredje barn mens hun var fengslet. På grunnlag av dommen fattet UDI vedtak om utvisning med fem års innreiseforbud og innmelding i SIS. Klagerens fire stebarn ble fosterhjemsplassert.

I klagen over utvisningsvedtaket anførte klageren at hun ikke kunne returnere til Irak på grunn av en familiekonflikt.

Nemnda fant at den generelle troverdigheten ved klagerens forklaring var sterkt svekket og la ikke anførselen til grunn.

Nemnda fant videre at fem års innreiseforbud ikke ville være et uforholdsmessig tiltak overfor klageren eller hennes ektefelle og tre barn. Barna var på vedtakstidspunktet 11, 3 og 1 år gamle.

Når det gjaldt hensynet til barna bemerket nemnda:

Sett hen til at dette er tre friske barn uten spesielle omsorgsbehov og at far vil kunne ha omsorgen for barna i perioden mor er utvist, fremstår ikke belastningene som uvanlig store. Nemnda har da også merket seg at to av barna er relativt små og for særlig den minste vil derfor også kommunikasjon per telefon og skype, ha begrenset verdi. Belastningene de påføres avhjelpes også ved at det i denne saken ikke er hindringer for at barna i kortere eller lengre perioder, kan være hos mor i Irak. Kurdisk må anses å være deres førstespråk, ettersom det er det de snakker i hjemmet, og det eldste barnet har også vært med mor på besøk til Irak.

Hvorvidt utvisningsvedtaket vil innebære en splittelse for familien, vil det være opp til foreldrene å avgjøre. Far har fått avslag på sin søknad om beskyttelse og det foreligger ingen formelle hindringer for at hele familien kan flytte med mor til Irak.

UDIs vedtak ble opprettholdt.

Var dette sammendraget nyttig?