Sist oppdatert: 17.03.2023 17.03.2023

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk avslag på søknad om oppholdstillatelse som faglært fordi utdanningen hans som håndverker ikke var av tilstrekkelig varighet. Han hadde heller ikke dokumentert tilstrekkelig praktisk arbeidserfaring til at han kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner som kunne veie opp for manglende formelle kvalifikasjoner.

Bakgrunn

 
Klagerens arbeidsgiver søkte om oppholdstillatelse som faglært håndverker på vegne av klageren. UDI avslo søknaden fordi klagerens utdanning var for kort til at han kunne anses som faglært. Han hadde heller ikke dokumentert tilstrekkelig arbeidserfaring innen håndverket.
 

UNEs vurdering

 
For å bli ansett som faglært arbeidstaker må klageren ha fagutdanning, fagbrev eller ha utdanning fra høyskole / universitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge. Ved utdanning fra høyskole / universitet er det krav om fullført grad på bachelor- eller masternivå.
 
UNE mente at klageren ikke hadde fremlagt dokumentasjon som viste at han har fullført utdanning som håndverker. Klagerens vitnemål og bekreftelse fra skolen tilsa at han hadde fullført en omskolering. Antallet timer med yrkesfaglig undervisning og antall timer med praktisk undervisning var langt lavere enn det antall timer norske elever må gjennomføre.  
 
UNE vurderte deretter om han kunne få tillatelse som faglært på grunn av spesielle kvalifikasjoner. I slike tilfeller må klageren ha fått kompetanse gjennom praktisk erfaring, eventuelt i kombinasjon med utdanning, som tilsvarer minst en norsk fagutdanning på videregående skoles nivå. Som hovedregel må den praktiske arbeidserfaringen og opplæringen være av minst dobbel så lang varighet som den formelle utdanningen som mangler.
 
UNE viste til at utdanningen i Norge har en varighet på fire år, og at klageren i utgangspunktet da må ha åtte års arbeidserfaring for å kunne anses å ha spesielle kvalifikasjoner. Det var fremlagt dokumentasjon på at han hadde arbeidet som håndverker i til sammen fem år. Hans praktiske erfaring var derfor ikke av lang nok varighet. Erfaringen var heller ikke nok i kombinasjon med utdanningen, fordi UNE mente at omfanget av utdanningen var såpass begrenset at den vanskelig kunne tillegges særlig vekt i denne sammenheng. Uten at det hadde betydning for resultatet i saken, mente UNE også at attesten heller ikke var tilstrekkelig detaljert.
 
UNE konkluderte med at klageren ikke oppfylte vilkårene som faglært arbeidstaker.

Var dette sammendraget nyttig?