Sist oppdatert: 10.10.2022 10.10.2022

Sammendrag: Permanent oppholdstillatelse

Klageren fikk ikke innvilget permanent oppholdstillatelse fordi han hadde en glippe mellom sine midlertidige tillatelser på mer enn tre måneder.

Bakgrunn:

UDI avslo klagerens søknad om permanent oppholdstillatelse med henvisning til at han ikke oppfylte vilkåret om tre års oppholdstid med tillatelse i utlendingsloven § 62 første ledd. UDI viste til at klageren ikke hadde søkt ny midlertidig oppholdstillatelse før det hadde gått over tre måneder siden den forrige utløp. Klageren hadde derfor ikke 3 år sammenhengende opphold med tillatelse i Norge.
 

Vurdering:

UNE opprettholdt avslaget til UDI. Det ble vist til at utlendingsmyndighetene tillater perioder uten en tillatelse på opp til tre måneder i løpet av de siste tre årene. Slike perioder regnes fra utløpet av en tillatelse og frem til utlendingen har søkt på nytt på en korrekt måte. Dette forutsetter at søknaden tas til følge. Fordi klageren søkte om ny tillatelse over tre måneder etter at den forrige utløp, ble ikke hans opphold i Norge regnet som sammenhengende. Klageren fylte dermed ikke vilkåret for permanent oppholdstillatelse i utlendingsloven § 62 første ledd.
 
UNE påpekte også at klageren nå var omfattet av kravet om fem års oppholdstid med tillatelse i utlendingsloven § 62 andre ledd. Ny oppholdstid regnes fra klageren fikk innvilget ny midlertidig oppholdstillatelse.

Var dette sammendraget nyttig?