Sist oppdatert: 08.09.2022 08.09.2022

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke arbeidstillatelse som faglært arbeidstaker fordi han verken hadde formell kompetanse som fagutdannet kokk eller spesielle kvalifikasjoner.

Sakens bakgrunn

Klageren søkte om oppholdstillatelse som faglært arbeidstaker for å arbeide som kokk. UDI avslo søknaden fordi han ikke hadde fremlagt god nok dokumentasjon på innholdet i utdanningen sin.

UNEs vurdering

UNE viste til at for å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker må en rekke vilkår være oppfylt. Det stilles blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. For å bli ansett som faglært arbeidstaker måtte utlendingen ha fagutdanning, fagbrev eller utdanning fra høyskoleuniversitet eller ha spesielle kvalifikasjoner. Fagutdanning betyr en fullført utdanning som minimum tilsvarer en treårig yrkesrettet utdanning på videregående skoles nivå i Norge.

UNE mente klageren ikke hadde fullført en kokkeutdanning som tilsvarte en norsk utdanning på videregående skoles nivå i Norge. UNE viste til at hans yrkesrettede utdanning hadde få emner som relaterte seg til kokkefaget. Klageren hadde fremlagt bekreftelse på gjennomført kurs og sertifikat relatert til kokkefaget, men dette beviste ikke at han hadde en fagutdanning som kokk. UNE viste videre til at hjemlandet hadde et utdanningsløp for å bli kokk som lignet på den norske modellen. Klageren hadde ikke fullført slik utdanning og han hadde derfor ikke formell kompetanse som kokk.

Fordi klageren ikke hadde dokumentert formell kompetanse, vurderte UNE om han hadde spesielle kvalifikasjoner etter utlendingsforskriften. Det følger av fast praksis at det skal mye til for å gi en tillatelse som faglært på bakgrunn av spesielle kvalifikasjoner. Som hovedregel må klageren ha praktisk erfaring og opplæring av minst dobbelt så lang varighet som den manglende formelle utdanningen. Det stilles krav til grundig dokumentasjon på yrkeserfaring.

UNE viste til at en utdanning som kokk i Norge har en varighet på fire år, hvorav to år på skole og to år i praksis. Dermed måtte klageren i utgangspunktet ha minst åtte års arbeidserfaring. Klageren hadde dokumentert at han hadde mer enn åtte års arbeidserfaring som kokk. Hans praktiske arbeidserfaring var derfor i utgangspunktet lang nok. UNE mente imidlertid at den fremlagte dokumentasjonen på yrkeserfaring ikke inneholdt tilstrekkelig detaljerte opplysninger om klagerens arbeidsforhold. Det manglet detaljerte opplysninger om klagerens opplæring, arbeidsoppgaver og kvalifikasjoner, som kunne dokumentere at han hadde opparbeidet seg kompetanse som tilsvarte en norsk fagutdanning som kokk.

UNE konkluderte derfor med at klageren ikke oppfylte vilkårene som faglært arbeidstaker. UNE vurderte ikke om de øvrige vilkårene for en tillatelse var oppfylt, fordi dette ikke hadde betydning for resultatet i saken.

Var dette sammendraget nyttig?