Sist oppdatert: 29.04.2023 29.04.2023

Sammendrag: Studie

Klageren fikk ikke fornyet sin tillatelse som student fordi det ikke var sannsynliggjort at hennes formål med oppholdet var heltidsutdanning.

Bakgrunn

Klageren hadde tidligere hatt oppholdstillatelser for å arbeide og gå på skole i Norge. Så søkte hun og fikk innvilget tillatelse for å ta en bachelorgrad her. Da hun søkte om fornyelse av denne tillatelsen avslo UDI søknaden. UDI mente at klagerens formål med oppholdet ikke var heltidsstudier. Opplysninger fra skatteetaten viste at hun i studieåret 2020/2021 hadde hatt en inntekt på over 600 000 kroner. Hun var heller ikke bosatt på studiestedet.

UNEs vurdering

UNE bemerket at det er et vilkår for studietillatelser at utdanning er formålet med oppholdet og at det dreier seg om heltidsutdanning. På universitets- eller høyskole- og fagskolenivå innebærer heltidsutdanning at studenten må ha fag eller kurs som gir rett til full støtte fra Lånekassen. Dette gjelder uavhengig av om studenten skal finansiere sitt opphold gjennom Lånekassen.

UNE var enig med UDI i at klageren ikke hadde sannsynliggjort at hovedformålet med oppholdet i Norge var å studere på heltid. Klageren hadde arbeidet langt mer enn de 20 timene per uke som hennes tillatelse ga anledning til. I flere måneder hadde hun hatt inntekt som tilsvarte en fulltidsstilling. Selv om klageren hadde hatt tilfredsstillende studieprogresjon, viste arbeidsmengden over en lang periode at hovedformålet hennes med oppholdet i Norge ikke var heltidsstudier. Dette gjaldt også studieåret 2021/2022 hvor hennes samlede årsinntekt var på godt over 500 000 kroner. UNE mente at vurderingen ble ytterligere understøttet av at klageren også etter UDIs vedtak om avslag på fornyelse hadde fortsatt å arbeide fulltid.

I etterkant av avslaget om fornyelse, ble klageren også utvist på grunn av ulovlig arbeid i Norge. Hun fikk et innreiseforbud på fem år til Norge og Schengen. 

Var dette sammendraget nyttig?