Sist oppdatert: 01.12.2021 01.12.2021

Sammendrag: Arbeid

Klageren fikk ikke arbeidstillatelse som faglært arbeidstaker i Norge, fordi hun ikke var tilbudt heltidsarbeid. UNE vurderte ikke om de andre vilkårene for tillatelse var oppfylt.

Bakgrunn

Klageren søkte om midlertidig oppholdstillatelse for å arbeide som renholder. UDI avslo søknaden fordi klageren ikke var tilbudt heltidsarbeid hos arbeidsgiveren. Den aktuelle stillingen krevde heller ikke faglært kompetanse, og arbeidstilbudsskjemaet var ikke fullstendig utfylt.

UNEs vurdering og konklusjon

For å få oppholdstillatelse til å arbeide i Norge som faglært arbeidstaker må en rekke vilkår være oppfylt. Det stilles blant annet krav til kompetanse, arbeidet utlendingen skal utføre og til lønns- og arbeidsvilkår. Det er et vilkår at det må foreligge et konkret tilbud om arbeid, og dette betyr at det både må være reelt og aktuelt. Arbeidstilbudet må som hovedregel være heltidsarbeid for én arbeidsgiver. Se utlendingsloven § 23 og utlendingsforskriften § 6-1.

UNE viste til at det følger av fast praksis at det kan gjøres unntak innen yrker der det er vanlig med redusert stillingsprosent, for eksempel innen helsesektoren. Etter gjeldende praksis er det et krav om minimum 80 % stilling og ned til 67%, hvis klageren arbeider utelukkende natt- og kveldsarbeid. Tilkallingsvakter, tilfeldig arbeid og lignende kan ikke inngå i beregningen av stillingsprosenten.

Klageren var tilbudt en stillingsprosent på 50 prosent. Vilkåret om heltidsarbeid var dermed ikke oppfylt. UNE vurderte ikke de øvrige vilkårene for en tillatelse som faglært arbeidstaker var oppfylt, fordi dette ikke hadde betydning for resultatet i saken. 

UNE mente videre at det verken forelå sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge som kunne gi klageren oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, se utlendingsloven § 38.

Var dette sammendraget nyttig?