Sist oppdatert: 19.11.2021 19.11.2021

Sammendrag: Familie

Klageren fikk ikke familieinnvandring i Norge fordi hun ikke er uten foreldre eller søsken over 18 år i hjemlandet. Søsteren i hjemlandet fikk endelig avslag på sin søknad om familieinnvandring samme dag.

Bakgrunn

 
Klageren har sammen med sin mor tidligere hatt midlertidig oppholdstillatelse i Norge i et par år. Flere år senere søkte klagerens mor (referansepersonen) om oppholdstillatelse i familieinnvandring med en datter i Norge. Klageren og en søster søkte samtidig om familieinnvandring med mor. Moren fikk innvilget familieinnvandring og reiste til Norge.
 

Vurdering og konklusjon

Forsørget barn over 18 år kan på visse vilkår få oppholdstillatelse. Klageren må blant annet være eller bli igjen i hjemlandet uten foreldre eller søsken som er over 18 år eller gift. Se utlendingsforskriften § 9-7 første ledd bokstav b.
 
I likhet med UDI, mente UNE at det ikke er sannsynliggjort at hun er eller blir igjen uten foreldre eller søsken over 18 år i hjemlandet. Klageren har en søster i hjemlandet som også har fått endelig avslag på søknad om familieinnvandring i UNEs vedtak samme dag. UNE mente også at det ikke er sannsynliggjort at klageren er uten foreldre i hjemlandet. UNE vurderte opplysningene om at klageren ikke har kontakt med sin far og at hun dermed ikke vet hvor han oppholder seg. Av kontrollhensyn kan UNE ikke legge disse opplysningene til grunn uten noe dokumentasjon som sannsynliggjør påstanden. Det er klageren som er nærmest til å sannsynliggjøre at vilkårene for en tillatelse er oppfylt. Klageren fikk ikke oppholdstillatelse som forsørget barn.
 
Det var heller ikke sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til Norge slik disse begrepene skal forstås etter utlendingsloven §§ 49 og 38.
 
Den normale situasjonen i saker om familieinnvandring er at søkeren har familie bosatt i Norge. Dette er ikke nok til å få oppholdstillatelse. Det er videre mange søkere som lever under vanskelige forhold og som ønsker å bosette seg i Norge. Det vil føre til store samfunnsmessige konsekvenser hvis dette er nok til å få oppholdstillatelse.
 
Klageren har tidligere opphold med tillatelse i Norge i et par år og senere flere år med ulovlig opphold. UNE la til grunn at klageren har en viss tilknytning til Norge ved at hun har bodd her gjennom flere år av sin barndom. UNE mente likevel at klageren har mer tilknytning til sitt hjemland ved at hun er født og har bodd der frem til hun flyttet til Norge. Hun har videre bodd i hjemlandet i flere år siden hun ble uttransportert sammen med sin mor og søster. UNE mente også at klageren har familie og nettverk i hjemlandet.
 

Var dette sammendraget nyttig?